UNICEF je u četvrtak objavio da devet od desetoro djece u Gazi ne dobiva dovoljno hranjivih tvari iz različitih grupa namirnica koje su potrebne za njihov zdrav rast i razvoj.

Višemjesečno nasilje i ograničavanje humanitarne pomoći u Pojasu Gaze rezultirali su urušavanjem prehrambenog i zdravstvenog sistema, što je dovelo do katastrofalnih posljedica za djecu i njihove porodice, navodi UNICEF.

Prema podacima prikupljenim između decembra 2023. i aprila 2024., devet od desetoro djece u Pojasu Gaze, koji je pod izraelskom ofanzivom od prošlog oktobra, suočeno je s ozbiljnim nedostatkom hrane, preživljavajući s najviše dvije grupe hrane dnevno.

“Ovo je dokaz stravičnog utjecaja koji sukob i ograničenje pomoći imaju na sposobnost porodica da zadovolje prehrambene potrebe djece, te brzine kojom ova situacija djecu izlaže riziku od pothranjenosti opasne po život”, upozorava UNICEF.

Izraelske vlasti tvrde da ne ograničavaju humanitarnu pomoć civilima u Gazi i optužuju Ujedinjene narode za sporu dostavu, navodeći neučinkovitost njihovih operacija.

Međutim, s obzirom na rastuću glad u Gazi, gdje neka djeca umiru od pothranjenosti i dehidracije, čak su i najvjerniji saveznici Izraela pojačali pritisak na Izrael da omogući veću dostavu hrane.

Da bi se osigurao zdrav razvoj, djeca moraju konzumirati namirnice iz najmanje pet od osam grupa hrane koje su definirane ocjenom raznolikosti prehrane koju koriste UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). To uključuje majčino mlijeko, jaja, mliječne proizvode, meso, perad i ribu, između ostalih.

UNICEF je također izvijestio da globalno 27 posto djece u ranom djetinjstvu pati od teške oskudice hrane primjerene djeci, što pogađa 181 milion djece mlađe od pet godina, prenosi Hina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here