Općinski sud u Konjicu jučer je, 10. juna, donio presudu (broj 56 P 080146 23 P) kojom je utvrđeno da je Zvonimir Trlina neosnovano iznosio neistinite tvrdnje da je džamija u Donjem Selu kod Konjica protupravno izgrađena na zemljištu u njegovom vlasništvu.

Presuda je donesena na osnovu tužbe Medžlisa Islamske zajednice Konjic, koji je Trlinu tužio za naknadu štete zbog klevete. Sud je utvrdio da je Trlin u više navrata putem članaka objavljenih na portalima klix.ba, dnevnik.ba i bljesak.info, povrijedio ugled Medžlisa Islamske zajednice Konjic. Naslovi spornih članaka su bili: „Hrvatska porodica Trlin traži rušenje džamije u Konjicu jer je na njihovoj zemlji, imam ih demantuje“, „Hrvatska porodica Trlin ne odustaje od rušenja džamije u Konjicu, traže međunarodnu pomoć”, „U svojoj vjeri na tuđoj zemlji: Slučaj ‘Fate Orlović iz Konjica’ bez rješenja, obitelj Trlin traži pravdu“ i „Obitelj Trlin: Prijetnje Islamske zajednice neće nas spriječiti da vratimo našu zemlju”.

Na temelju izvedenih dokaza, Sud je naložio Trlinu da Medžlisu Konjic isplati iznos od 2.000,00 KM na ime štete zbog klevete, sa zakonskom zateznom kamatom od 30. novembra 2023. godine do isplate. Također, Trlina je obavezan da na web stranicama www.klix.ba, www.dnevnik.ba i bljesak.info objavi sadržaj pravosnažne presude i svoje izvinjenje tužitelju.

Podsjećamo, džamija u Donjem Selu izgrađena je na vakufskom zemljištu koje je, nakon kupovine nekretnine i poštujući sve zakonske procedure, uvakufio Hamo Masleša. Ugovor o kupoprodaji sklopljen je 15. januara 2016. godine sa gospođom Tadić rođ. Trlin Žaklinom. Nakon toga su uslijedili senzacionalistički tekstovi Večernjeg lista i drugih medija, koje je svojim tvrdnjama podstakao Zvonimir Trlin.

MINA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here