Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) upozorila je da će do sredine jula u Gazi preko milion ljudi biti suočeno s nestašicom svih potrepština i smrću. FAO je istaknuo opasnosti izraelsko-palestinske krize u svom izvještaju pod nazivom “Izvještaj o žarištima gladi”, pozivajući na hitnu akciju kako bi se spriječila glad u Gazi. Situacija je zabrinjavajuća i u Sudanu, Haitiju, Maliju i Južnom Sudanu.

“Očekuje se da će sukob koji je u toku u Palestini dodatno pogoršati ionako katastrofalne nivoe akutne gladi, s izgladnjivanjem i smrću koji se već dešavaju, uz neviđeni broj poginulih, široko rasprostranjeno uništenje i raseljavanje gotovo ukupnog stanovništva Pojasa Gaze”, stoji u izvještaju.

Sredinom marta se predviđalo da će glad nastupiti do kraja maja u dva sjeverna područja Pojasa Gaze, osim ako se neprijateljstva ne prekinu, ne bude odobren potpuni pristup humanitarnim agencijama i osnovne usluge ne budu obnovljene.

“Očekuje se da će se više od milion ljudi, polovina stanovništva Gaze, suočiti sa smrću i glađu (IPC faza 5) do sredine jula”, upozorila je UN-ova agencija, prenosi Anadolija.

Izvještaj također upozorava na šire regionalne posljedice krize, koje bi mogle pogoršati postojeće izazove sigurnosti hrane u Libanu i Siriji.

Izrael nastavlja svoju ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre. Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, više od 36.500 Palestinaca je ubijeno u Gazi, većinom žene i djeca, dok je skoro 83.000 povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je naložio Tel Avivu da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here