Studije su pokazale da konzumacija određenih vrsta hrane i pića može pomoći tijelu da se riješi štetnih tvari.

Bijeli luk

Bijelom luku pripisuju se mnoga ljekovita svojstva. Smatra se prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje dišnih puteva te moćnom biljkom s antikancerogenim i protuupalnim djelovanjem. Također pomaže u suzbijanju gljivica i virusa.

Bijeli luk sadrži alicin, spoj koji uništava infekcije dišnog sistema. Mnoge studije pokazale su da je bijeli luk učinkovit u čišćenju pluća kod pušača i bivših konzumenata duhanskih proizvoda. Najveću ljekovitu vrijednost ima kad se konzumira sirov. Međutim, osobe s problemima sa želucem i probavnim sistemom trebale bi izbjegavati veće količine bijelog luka.

Đumbir

Đumbir je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, ublažava upale i uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela, zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima.

Ovaj gomoljasti korijen limunske arome potječe iz jugoistočne Azije i sve je prisutniji na hrvatskom tržištu. Najčešće se koristi za pripremu čaja, dodaje se u zdrave napitke ili kao začin slanim i slatkim jelima. Đumbir je vrlo potentan i dnevno se ne bi smjelo pojesti više od komadića veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni u pravilnu dozu, konzultirajte se s liječnikom ili nutricionistom.

Kurkuma

Kurkumu također treba uključiti u prehranu, bilo kao svježi gomolj ili kao začin u prahu. Studije su pokazale da ova biljka iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih tvari koje su posljedica pušenja ili boravka u zagađenim prostorima. Također prevenira bolesti dišnog sistema.

Kurkuma se tradicionalno koristi za curryje i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka te razne zdrave smoothieje. Da biste uživali u protuupalnim blagodatima kurkume, pomiješajte je s malo crnog bibera, prenosi Zadovoljna.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here