Općinski sud u Tuzli je odobrio zahtjev postupajućeg tužioca i naložio mjesec dana pritvora za Darka Petrovića (47) iz Tuzle zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Petrović je optužen da je u periodu od 31.03. do 27.05.2024. godine na javnim lokacijama, izlozima trgovina, vozilima, frizerskom salonu, kao i na betonskom stubu s pločom Memorijalnog centra “Kapija” u Tuzli, svjesno stvarao poruke na papirima i lijepio ih na navedena javna mjesta. Poruke su odobravale i veličale zločine počinjene tokom rata prema konstitutivnim narodima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U noći 26.05.2024. godine, nakon obilježavanja godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli 25.05.2024. godine, Petrović je zalijepio dva papira s ispisanim porukama na Memorijalnom centru “Kapija”, koje su veličale ovaj zločin. To je izazvalo uznemirenje kod većeg broja građana, što je rezultiralo javnim poticanjem na narodnosnu mržnju i razdor.

Nakon operativnog rada na terenu i prikupljanja informacija, pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla su utvrdili identitet osumnjičenog, te je 04. juna, lišen slobode.

Nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat je u nadležnost Tužilaštva.

Poruke koje je Darko pisao i ostavljao na Kapiji
Foto: Tuzlainfo.ba: Poruke koje je Darko pisao i ostavljao na Kapiji

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Istraga je u toku.

Poruke koje je Darko pisao i ostavljao na Kapiji
Foto: Tuzlainfo.ba: Poruke koje je Darko pisao i ostavljao na Kapiji

Radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here