Od subote, 11. maja 2024. godine, Islamska zajednica Bošnjaka u Nizozemskoj zvanično je bogatija za još jednu džamiju u džematu IKC Hajr u gadu Enschedeu.

Ovi historijski trenuci obilježeni su posebnim gostovanjem izaslanika reisu-l-uleme hfz. Mensur-ef. Malkića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Prenosim vam selame i čestitke reisu-l-uleme, njegovog zamjenika i članova Rijaseta. Budite istrajni u očuvanju islama kod sebe i u svojim porodicama! Hvala vam što ste dio Islamske zajednice Bošnjaka u Nizozemskoj i na taj način ste povezani sa našom Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, koju predvodi uvaženi reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Mi smo jedna zajednica. Uvijek imajte na umu da ste muslimani, da ste Bošnjaci, da dolazite iz Bosne i Hercegovine, naše domovine i iz našeg Sandžaka. Tamo su mezarja naših očeva i djedova – kazao je Malkić na svečanosti povodom otvorenja džamije.

Poručio je prisutnim da čuvaju vezu s mjestima iz kojih su došli i da održavaju veze i ne zaborave svoj rodni kraj.
– U isto vrijeme, trudite se da doprinesete razvijanju dobrih odnosa između Kraljevine Nizozemske i Bosne i Hercegovine. To je važno za nas u Bosni, ali i za vas koji ovdje živite. Širite i učvršćujte prijateljstva u svim hairli projektima i planovima, i poštujte zakone ove zemlje, na koncu to i morate, ovo je sređena zemlja. Osjećajte se dijelom ovog društva, ali živite islam! – kazao je Malkić.

Aldin-ef. Šahbazović, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Nizozemskoj, izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli na bilo koji način realizaciji ovog svečanog čina te istaknuo važnost zajedništva u vjeri i očuvanja kulture, jezika i tradicije, ali i otvorenosti prema novim iskustvima.

Samir Hajdarević, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Nizozemskoj, naglasio je jačanje Islamske zajednice i njen značaj u promicanju suživota, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i izvan njenih granica.

Elvedin-ef. Softić, imam džemata i Jasmin Mašić, predsjednik džemata Hajr, predstavili su prisutnima kratak historijat ovog džemata uz sve napore i iskušenja koja su njegovom prethodila osnivanju i otvaranju džamije, ističući važnost predanog truda i upornosti kao ključnih faktora u postizanju značajnih dostignuća poput ovog događaja.

Nakon što je izaslanik reisu-l-uleme džamiju u džematu Hajr zvanično proglasio otvorenom i vakufom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čast da prvi otključaju i otvore džamiju pripala je dvjema porodicama – Softić i Jusufović, odnosno, Elvedin-ef. Softiću i njegovoj supruzi Ameli i Hajrudinu – Hajri Jusufoviću i njegovoj supruzi Šerifi, piše Preporod.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here