Centar za humanu politiku iz Doboja podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, optužujući ih za davanje lažnog iskaza.

Prijava je podnesena i protiv postupajućeg okružnog javnog tužioca i sudskog vijeća zbog navodnog kršenja zakona u predmetu protiv bivšeg gradonačelnika Doboja, koji se smatra jednim od odgovornih za smrt 11 Dobojlija i štetu od nekoliko stotina miliona KM tokom poplava 2014. godine.

Prema saopćenju Centra za humanu politiku, Dodik i Cvijanović su dali lažni iskaz kako bi zaštitili optužene, solidarizirali se s odgovornima, promovisali neodgovornost i nekažnjivost, te izbjegli vlastitu odgovornost, dok su istovremeno ponizili žrtve i institucije kojima rukovode i utjecali na odluku suda.

Dodik je 2014. godine podnio krivičnu prijavu na osnovu koje se vodi postupak protiv bivšeg gradonačelnika Doboja. Međutim, tokom svjedočenja je navodno kompromitovao svoju prijavu, tvrdeći da su nadležni organi preduzeli sve potrebne mjere zaštite tokom poplava, što se razlikuje od ranijih izjava i stvarnog stanja.

Cvijanović je kao predsjednica vlade Republike Srpske prije deset godina izjavila da nije bilo koordinacije i saradnje s gradskim vlastima tokom poplava, te da sistem zaštite nije funkcionisao. Na suđenju je, međutim, tvrdila da je Doboj preduzeo sve moguće mjere zaštite, što se također razlikuje od njenih ranijih izjava.

Centar za humanu politiku također optužuje javnog tužioca i sudsko vijeće da nisu osporili kredibilitet svjedočenja Dodika i Cvijanović, te da nisu preduzeli zakonske mjere zbog davanja lažnog iskaza, čime je suđenje, kako tvrde, pretvoreno u farsu s predvidivim ishodom.

slobodna-bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here