Udruženje Palestinska zajednica obavještava javnost u Bosni i Hercegovini da su se pojavili oglasi na društvenim mrežama koji nude uplatu kurbana za Pojas Gaze te da takvi oglasi nemaju nikakvo utemeljenje ni potvrdu da će akcija biti realizirana.

Ovaj slučaj upozorava na važnost opreza prilikom doniranja za humanitarne akcije, posebno na društvenim mrežama. Evo nekoliko koraka koje građani mogu poduzeti kako bi se zaštitili od potencijalnih prevara:

  1. Provjera vjerodostojnosti: Prije doniranja, uvijek provjerite vjerodostojnost organizacije ili akcije kojoj želite donirati. Potražite informacije o organizaciji na njenim službenim web stranicama ili provjerite njihovu registraciju kod relevantnih vlasti.
  2. Kontaktiranje organizacije: Ako niste sigurni u autentičnost oglasa ili akcije, kontaktirajte organizaciju direktno kako biste potvrdili da je akcija stvarna i da se vaša donacija sigurno koristi za potrebne svrhe.
  3. Pouzdane institucije: Donirajte putem priznatih humanitarnih organizacija ili vladinih institucija koje imaju dokazanu reputaciju i iskustvo u provođenju humanitarnih akcija.
  4. Cijene i usporedba: Budite sumnjičavi prema oglasima koji nude donacije po neuobičajeno niskim cijenama u usporedbi s uobičajenim cijenama za slične akcije. Provjerite prosječne cijene kurbana ili drugih donacija kako biste bolje procijenili vjerodostojnost oglasa.
  5. Izvori informacija: Potražite informacije o trenutnoj situaciji u Gazi iz pouzdanih izvora kako biste bolje razumjeli potrebe stanovništva i načine kako im najbolje pomoći.

Važno je biti oprezan i provesti dodatne korake provjere kako bi se osiguralo da donacija zaista ide tamo gdje je potrebna i da se koristi na transparentan i odgovoran način.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here