Sandžak, Srbija – Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić bio je gost u emisiji “Pravac” koja se emituje na Pink televiziji. U emisiji se razgovaralo o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, odnosu Srbije prema Islamskoj zajednici kao i o bošnjačko-srpskom dijalogu.

Delegacija Vlade Srbije okončala je jednodnevnu posjetu Sarajevu gdje je danas održana prva zajednička sjednica srbijanske vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koju muftija Zukorlić smatra pokzataljem priznanja legitimita i suveriniteta Bosne i Hercegovine od strane zvaničnog Beograda.

Komentarišući izjavu njemačke kancelarke Angela Merkel,  koja je upozorila je na opasnost izbijanja oružanih sukoba na Balkanu, muftija Zukorlić ne vidi šansu da to toga dođe ako balkanski lideri budu radili na pomirenju i dijalogu.

“Poučeni iskustvom dešavanja na Balkanu kroz historiju, jasno je da Balkan sa svim svojim različitostima i bogatstvima predstavlja  mjesto na kojem se izazivaju konflikti kada god je nekome ko je iole uticajan u svijetu to treba. Da bi se izbjegli novi sukobi na Balkanu politički, intelektualni i vjerski lideri moraju saglasiti oko vrednosnih principa i da to predstavlja bazu, temelje na kojima se može graditi konačno pomirenje “.

Opština Srebrenica sa partnerima priprema se za investiciono-razvojnu konferenciju koja će u ovom mjestu biti održana 11. i 12. novembra. Na konferenciji je  prisustvo najavio i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Muftija Zukorlić ovaj potez vidi kao jedan konkretan pomak u srpsko-bošnjačkom dijalog.

“Do sada samo imali uglavnom samo proklamacije i paradno-simboličke postupke i korake u bošnjačko-srpskom dijalogu. Današnja posjeta je rezultirala konkretnim potezima kroz potpisivanje sporazuma koji imaju operativno težinu, dakle oni su pozitvni kao i najavljeni dolazak premijera Vučića u Srebrenicu”.

Ne može se u isto vrijeme praviti i rušiti dijalog između Bošnjaka i Srba

Mufija Zukorlić smatra da je jako naivno očekivati da premijer Vučić može sam raditi na sveopštem pomirenju  dok se u isto vrijeme neki drugi faktori ruše i stvaraju tenzije između srpskog i bošnjačkog naroda.

“Dok premijer prave korake ka pomirenju, vladika Irinej Bulović saopštenjem vrijeđa predvodnike Islamske zajednice nazivajući ih padobrancima dok drži monopol nad muslimanskom vjeronaukom u Srbiji. Sa druge strane imamo Srpsku akademiju nauka i umjestnosti (SANU) koja upurno radi na negaciji bosanskog jezika. Zato sam ja kazao da je bitno da postignemo saglasnost oko vrijednosnih principa” jasan je muftija Zukorlić.

Šizofrena politika prema Sandžaku

Na pitanje novinarke kako komentariše izjavu Sulejmana Ugljanina koji je prije nekoliko dana pozvao omladinu u Sandžaku na formiranje nove države, Muftija Zukorlić kaže:

“Ugljanin je takvu izjavu dao na gradskom stadionu u Novom Pazaru 1993. godine, taj isti Ugljanin je državi valjao kada je 2007. godine rušio legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu pravći srpsku Islamsku zajednicu, tada je Ugljanin Srbiji bio podoban i dobar. Dakle, radi se o šizofrenoj politici sa obije strane. Ugljanin je pravio dil sa Koštunicom garantujući da Bošnjaci neće glasati za samostalnost Crne Gore. Vidimo da Ugljaninu danas smeta to što neko ustaje protiv Mila Đukovića protiv koga je on bio kada je pravio samostalnost Crne Gore.

Ugljanin vodi šizofrenu politiku. Prvo se prijatelji sa od Palme do Ilića, dok je na vlasti, zatim kaže da je Srbija fašistička tvorevina i da će praviti drugu državu.  Sa druge strane i država Srbija vodi šizofrenu politiku i priznaje izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće uprkos video snimcima iz Tutina na kojima se vidi izborna krađa.

Muftija Zukorlić ističe da Srbija toleriše i rad večitog ministra koji sa nešto državnog novca potkupljuje i ucenjuje ljude. U Tutinu je jedan biznismen koje je bio prvorazredni aktivista u jednoj stranci, nakon 50 tortura od strane raznih inspkcija, pretresa po kućama, firmama koje mu je poslao večiti ministar, čovek je prešao u njegovu stranku kako bi ga ostavili na miru.

Poziv na partnerski, a ne poltronski odnos

Muftija Zukorlić je na kraju pozvao na sardnju kroz jedan fer i korektan odnos. Kroz odnos u kojem nećemo jedni drugima negirati identitet, kroz odnos koji neće biti poltronski već patrtnerski, kroz odnos koji će rezultirati progresivnim napretkom cjelokupunog društva.

SANA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here