Pripovijedajući o Bitci na Hittinu, gdje je vojska muslimana pod vođstvom Salahuddina Ejjubija porazila krstašku vojsku, historičar Ebu Šame u svojoj knjizi Er-Revdatejni fi ahbari ed-devletejni zabilježio je: “Tko god je vidio mrtve, govorio je: ‘Nema zarobljenika tamo’, a tko god je vidio zarobljenike, govorio je: ‘Nema mrtvih tamo’. Od kada su Francuzi preuzeli kontrolu nad obalom Šama, muslimani nisu doživjeli ljepši dan od onog na Hittinu.” (Ebu Šame, Er-Revdatejni fi ahbar ed-devletejni, III/284.)

Bitka na Hittinu označila je prekretnicu koja je otvorila put za oslobađanje i povratak Kudsa, nakon što je nad njim stoljećima vladala tišina ezana.

Međutim, povratak Kudsa nije započeo s tom bitkom, niti je ostvaren jednim potezom mača. To je bila plod dugotrajnih priprema, ne samo vojnih, već i intelektualnih, moralnih i duhovnih, priprema za obnovu cijelog ummeta. To je ključno za konačno oslobađanje Kudsa i spašavanje iz ruku cionizma.

Ponavljanje historije

Današnji islamski svijet nalikuje situaciji prije oslobađanja Kudsa od strane Salahuddina Ejjubija. Prije oslobođenja, ummet je bio podijeljen, suočen s unutarnjim sukobima, gubitkom osjećaja zajedništva, baš kao i danas.

Umnjaci su odbacili islamsku jedinstvenu zastavu i umjesto toga zagovaraju nacionalizam. Ovo je dovelo do neuspjeha pokušaja očuvanja islamskog jedinstva i hilafeta.

Zatim su odbacili i arapski identitet te se okrenuli regionalizmu i lokalnom patriotizmu. Svaka regija bila je usmjerena samo na svoje probleme, što je dovelo do šovinizma i sebičnosti.

Stoga je važno naučiti lekcije iz perioda prije oslobođenja Kudsa kako bismo ispravili sadašnju stvarnost.

Važnost Kudsa

Unatoč slabostima, Kuds je bio centralna točka za ummet. Sultan Nuruddin Mahmud Zenki bio je zabrinut za Kuds do te mjere da je sagradio minber i džamiju Al-Aksa nadajući se skorom oslobođenju.

Isto je bilo i sa Salahuddinom Ejjubijem. Bio je izuzetno zainteresiran za Kuds i nikada nije zaboravljao njegovu nevolju.

Ujedinjenje ummeta

Nuruddin Mahmud Zenki i Salahuddin Ejjubi uložili su napore u ujedinjenje muslimana. Glavna prepreka bio je egipatski fatimidski režim. Oslobađanje Egipta bio je ključni korak prema ujedinjenju Šama i Egipta.

Današnji ummet suočava se s unutarnjim podjelama i nesuglasicama, kao što je to bio slučaj prije oslobađanja Kudsa. Potrebno je vratiti osjećaj zajedništva među muslimanima.

Obrazovanje mladih

Nizamul-Mulk, seldžučki vezir, pokrenuo je obnovu islamskog obrazovanja. Njegova briga za mlade bila je ključna. Obrazovanje i odgoj na principima Kur’ana i Sunneta ključni su za oživljavanje osjećaja pripadnosti ummetu i važnosti Kudsa.

Oslobađanje Kudsa zahtijeva sveobuhvatne pripreme, ne samo vojne, već i intelektualne i moralne. Važno je naučiti lekcije iz prošlosti kako bismo ispravili sadašnje stanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here