Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je rezolucija o Srebrenici politički akt i poručio da, kakva god odluka da bude donesena u New Yorku, ona neće ukinuti Republiku Srpsku niti će uništiti Srbiju, iako bi to predlagači voljeli.

Vučić je također kazao da raste podrška Rezoluciji usljed lobiranja moćnih zapadnih drzava.

“Čak ni kada usvoje rezoluciju, neću da odustanem od borbe za nacionalne interese i protiv rezolucije zbog toga što ne znaju da mi odgovore zašto to rade i šta je smisao? Pošto to nije pijetet prema žrtvama, šta je smisao i cilj? Da li je to ono što je rekao Konaković revizija tužbe protiv Srbije? Ili je osim toga i naplata ratne štete”, upitao je Vučić.

On nije želio da licitira brojem zemalja koje će glasati za prijedlog rezolucije, ističući da su snažni pritisci velikih i moćnih zapadnih sila na pojedine male zemlje i da će za sedam dana, kada je planirano glasanje, rezultat za Srbiju biti nepovoljniji nego što je danas.

Vučić je kazao da namjera rezolucije o Srebrenici nije odavanje počasti žrtvama, već da je riječ o “političkoj deklaraciji i odluci da se stavi žig na čelo jednog naroda”.
Poručio je kako je ideja da se u parlamentu Crne Gore usvoji rezolucija o Jasenovcu dobra i da će Srbija da je podrži.

Povodom zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na područje Kosova, Vučić je rekao da je to pokazatelj kako se na Kosovu poštuju ljudska prava.

slobodna-bosna.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here