U staroj priči o lavu i tri bika koji su se suočili s njegovom nadmoćnom snagom, lav je pribjegao lukavstvu koristeći politiku “zavadi pa vladaj”. On je prvo uvjerio crvenog i crnog bika da se pridruže njegovom planu, optužujući bijelog bika kao opasnost zbog njegove svijetle boje koja bi ih mogla izdati lovčima noću. Pod utjecajem lavove manipulacije, dva bika su pristala izdati svog prijatelja. Lav je pojeo bijelog bika, a zatim isto tako prevario crnog bika i pojeo i njega. Kad je došao red na crnog bika, shvatio je da nema spasa, te je uzviknuo: “Pojeden sam onoga dana kad je pojeden bijeli bik.”

Nažalost, situacija u arapsko-islamskom svijetu, ali i u cijelom islamskom svijetu, nalikuje priči o ovim bikovima. Podjele među muslimanima su duboke, a briga jednih za druge gotovo je nepostojeća, posebno kad su u pitanju muslimani u Gazi i Palestini, koji trpe strašne zločine od strane cionističkog okupatora.

Nema samo nedostatka brige, već nedostaje i osnovna ljudska empatija i saosjećanje. Plemeniti ljudi bi priskočili u pomoć kad vide da njihovi susjedi trpe, bez obzira na vjeru, jer ne mogu ostati ravnodušni dok drugi pate.

Čini se da su muslimani ponovno zaglibili u logiku plemena, brinući samo za svoje interese, ne mareći za muslimane u susjedstvu ili u drugim državama, niti osjećajući bol i patnju drugih muslimana.

Neshvatljivo je kako su vladari arapskih država zavedeni obećanjima cionističko-američkih sila, zaboravljajući prirodu tog neprijatelja. Njihova naivnost i sebičnost ostavljaju otvoreno polje za cionističku agendu, koja uključuje stravične zločine i genocid nad Palestincima.

Još je paradoksalnije što svi znaju da je cionizam ideološki pokret motiviran vjerom, ali to ne sprječava vladare arapskih država da se s njima povežu. Iako su osnivači Izraela bili sekularni, vjerski aspekt je postao središnji dio njihove politike, a danas politički i vjerski vođa dijele istu agendu.

Ako cionističke vođe otvoreno govore o ekspanziji Izraela, želji za kontrolom arapskih zemalja i mržnji prema Arapima, kako onda muslimani mogu mirno gledati dok se Gazi nanosi strahota?

Jer, Gazi simbolizira otpor, a ako cionisti uspiju u svojim ciljevima, to bi značilo daljnju agresiju prema ostatku Palestine i napad na muslimanski svijet.

Muslimani će, uz Božju pomoć, pobijediti cionističku agresiju, ali samo ako se ujedine i stanu u obranu svoje braće i sestara u Gazi. Inače će, kad bude prekasno, shvatiti da su izdajom zapravo izdali sami sebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here