U centru Beograda, na zgradi u Knez Mihailovoj ulici, pojavio se veliki grafit s natpisom na engleskom jeziku: “Jedini genocid na Balkanu bio je nad Srbima”. Grafit je potpisala ultradesničarska grupa “Narodna patrola”, koja je 30. maja na svom Telegram kanalu objavila video grafita uz poruku “Pamtimo, molimo se. Mnogi drugi nek se stide”.

Ovaj grafit je osvanuo nakon što su Ujedinjene nacije 23. maja usvojile Rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. “Narodna patrola” je poznata po veličanju Ratka Mladića, koji je osuđen za genocid u Srebrenici, te po organizaciji protesta podrške Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu i napadima na izbjeglice i migrante.

Usvajanju Rezolucije o Srebrenici protivila se i vlast u Srbiji, tvrdeći da se njome kolektivna odgovornost pripisuje srpskom narodu. U Beogradu su se, uoči sjednice Ujedinjenih nacija, pojavili bilbordi s porukom “Mi nismo genocidan narod”, na kojima su bili istaknuti grbovi Srbije i Republike Srpske, iako u Rezoluciji nije pomenut nijedan narod niti država.

Rezolucijom se osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, te se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova. Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd i vlasti Republike Srpske negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima, već govore o “strašnom zločinu”.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

slobodna-bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here