Piše: Mario Iličić

Organiziranjem Svesrpskog sabora i usvajanjem “Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”, režim Aleksandra Vučića, uz pasivnu ulogu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i blagoslov patrijarha Porfirija, jasno je pokazao da Srbija ne pripada europskom političkom prostoru, da ne priznaje i ne želi provoditi temeljne vrijednosti europskog mirovnog projekta i europske integracije. Na skupu su izrečene zapaljive poruke od strane predsjednika Srbije. Od aktera skupa u Beogradu već smo čuli sve, pa je to bila izvrsna prilika da čujemo i mišljenja Vučićevih kritičara i političkih protivnika u Srbiji i otkrijemo što se, zapravo, krije iza svega.

O svemu smo razgovarali s Dinkom Gruhonjićem, profesorom s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Poruke Aleksandra Vučića sa Svesrpskog sabora

Intervju sa Dinkom Gruhonjićem:

Kakve je poruke svijetu i regionu, a posebno građanima u BiH poslao Aleksandar Vučić s takozvanog svesrpskog sabora na kojem nije bilo nepodobnih Srba iz Srbije, BiH i regiona?

Vučić je poslao jasnu poruku da neće ostaviti Bosnu i Hercegovinu na miru i da će nastaviti huškati na rat. Sve poruke sa sabora bile su ispunjene militantnim velikosrpskim nacionalizmom: na jednoj strani cvijet i pozivanje na mir, a na drugoj nož. Ove poruke podsjećaju na trenutke kada je Ratko Mladić djeci u Srebrenici dijelio bombone, a zatim sprovodio genocid.

Vučić je također poslao poruku građanima Srbije da će se nastaviti s normalizacijom abnormalnog i da će svi koji se usude drugačije misliti od parole “jedan narod, jedna država, jedan vođa” biti smatrani ekstremistima i progonjeni, uključujući i fizičko nasilje. Na kraju, poručio je građanima Srbije da će cijela ova priča, kao i Miloševićeva iz 1989. godine, završiti vrlo loše po same Srbe.

Kakva je uloga SPC-a u svemu, znamo li kako je sve skupa blagoslovio patrijarh Porfirije, te da je sve krenulo upravo uz moleban u Hramu svetog Save u Beogradu?

Uloga visokih funkcionera SPC-a je uobičajena: služe u huškanju na rat u zamjenu za ovozemaljske privilegije. Patrijarh Porfirije i drugi visokopozicionirani članovi crkve podržavaju Vučićeve akcije, nagrađeni luksuzom i zaštićeni od pravnog progona. Nažalost, u svemu tome nema ni “H” od hrišćanstva, već samo beskrajna pohlepa i razvrat među “velikodostojnicima”.

Ponovno smo svjedočili takozvanoj obrani Kosova na kojem danas ne živi ni 5 posto srpskog stanovništva, negiranju genocida i nepriznavanju Deklaracije o Srebrenici usvojenoj u UN-u, te pokušaju umanjenja njezinog značaja, spominjanju srednjevjekovnih srpskih vladara… Kako komentirate sadržaj Deklaracije, vraćaju li Vučić i Dodik Srbiju i RS u srednji vijek?

Vučić i Dodik vraćaju Srbiju i RS u najmračniji dio srednjeg vijeka, što se jasno vidi iz simbioze svetovne i crkvene vlasti na “saborovanju”. To je paralelna stvarnost koja ne zaslužuje više ni komentiranje. Svrha njihovih postupaka je da sluđuju građane, dok prave budale od naroda i uživaju u tome.

SVI U JEDAN GLAS!

Intervju s Nemanjom Miloševićem:

„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”, kazao je otac srpske nacije Dobrica Ćosić. Koliko Ćosićeve riječi danas koincidiraju s onim što je na Svesrpskom saboru izgovoreno od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, uz blagoslov patrijarha Porfirija?

Ćosićeve riječi savršeno se uklapaju u Vučićev i Dodikov modus operandi. Vučić i Dodik, uz podršku patrijarha Porfirija, organizirali su festival srpskih laži, neistina i zabluda, predstavljajući ih kao najviši patriotski čin. Njihova retorika i ponašanje vraćaju nas u mračni srednji vijek.

Ponovno smo slušali tirade o srednjevjekovlju i srpskim velikašima, dok u isto vrijeme Vučić i Dodik uz potporu crkve Srbije nastavljaju s obmanama građana s obje strane Drine govoreći o srpskom Kosovu i odbacujući Deklaraciju o genocidu u Srebrenici usvojenu u UN-u. Jesu li stalne tenzije jedini način opstanka etnonacionalističkih i profašističkih vlasti Srbiji i RS-u?

Vučićeva vladavina je totalitarni feudalizam, a njegova politika opstaje samo kroz tenzije, nasilje, nestabilnost i stvaranje neprijatelja. Bez suočavanja s prošlošću i napuštanja etnofiletističke ideologije, pomirenje u regionu neće biti moguće.

DRAMATIČNO UPOZORENJE

Aleksandar Olenik:

Što se tiče svesrpskog sabora može se reći da je to povratak varvarskim, srednjevjekovnim običajima. Na prvi pogled to je bila medijska predstava da se nametne drugi problem, a da se skrene pažnja s pokradenih izbora i opština u kojima još nije završeno prebrojavanje glasova. Naravno, uvek se može reći da je u pitanju nešto što je slično onome što je bilo 1944. u Nemačkoj po paroli: „Jedan narod, jedan vođa, jedan Reich“! Ali, suštinski imamo jednu vrstu formalizaciju politike „srpskog sveta“, onako kako je Vučić i radikali vide. Naravno, „srpski svet“ je ništa drugo do projekat i politika „Velike Srbije koju ni Vučić, ni Dačić, ni Šešelje nikada nisu prestali da sprovode. Ovaj sabor je ustvari prvi korak ka jednoj vrsti formalizacije politike „srpskog sveta“, što je naravno samo bleda kopija Putinove politike „ruskog sveta“, kazao je Olenik, te dodao:

ALEKSANDAR OLENIK ZA ‘SB’: Monstruozno je to što radi Vučić, BiH i Crna Gora imaju razloge da mu zabrane ulazak u zemlju; Šešeljev đak nastavlja politiku koja je dovela do genocida…

Vučić koristi tenzije kao sredstvo za održavanje vlasti. Fokusirajući se na Bosnu i Hercegovinu, Vučić pokušava ponoviti ono što nije uspio na Kosovu. Njegove metode podsjećaju na Miloševića, ali ishod može biti katastrofalan kao što je bio u ratovima 1990-ih godina. Međunarodna zajednica mora biti svjesna Vučićevih namjera i poduzeti korake da spriječi ponavljanje prošlosti.

slobodna-bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here