Univerzitetski profesor iz Beograda, Ivan Videnović, poslao je jasnu poruku Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, kao i vlastima u RS-u. On je naglasio da Republika Srpska može postojati samo unutar granica Bosne i Hercegovine, u skladu s Daytonskim sporazumom.

Komentirajući Dodikove stalne pozive na “mirno razdruživanje” od BiH, Videnović je istakao na društvenoj mreži X da “Nezavisna Država Srpska ne može postojati na ovoj teritoriji i u ovom etničkom sastavu, jer je rezultat etničkog čišćenja i genocida”. On je upotrijebio snažne riječi, usporedivši postojanje Nezavisne Države Srpske s nacističkom Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH), naglašavajući sličnosti u načinu nastanka, politikama, moralnim vrijednostima te klerikalizmu.

Videnović je također kritizirao “Svesrpski sabor” koji se održavao u Beogradu, nazivajući ga završnim činom okupacije koja je počela lažnom odbranom Beograda u Kninu 1991. godine. On je naglasio da se na saboru slave ratovi koji su se vodili protiv civilnog stanovništva, ističući ozbiljnost situacije i potrebu za rebrendiranjem Srbije kako bi se oslobodila kontaminacije nacizmom.

zasrebrenicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here