Allah je mudro postavio zakone svoje kreacije kako bi čovjek uvijek bio vođen strahom i nadom. Skriveno uslišavanje dove je poput nevidljive ruke koja stalno čuva srca ljudi u strahu od Njega, podsjećajući ih na Njegovu moć i milost. Istovremeno, vrata pokajanja su širom otvorena, pružajući čovjeku nadu u oprost i milost, osiguravajući da živi u nadi i optimizmu.

Allah je mudro postavio sistem vrednovanja djela prema njihovim završecima kako bi čovjek ostao osviješten o stvarnoj vrijednosti svojih djela. Dok fizički izgled i tijelo mogu biti privlačni na Zemlji, prava vrijednost leži u duši koja se uzdiže ka nebu. Koliko god netko bio poznat na Zemlji, Allah mjeri pravu vrijednost kroz bogobojaznost, duhovno bogatstvo i snagu imana, ne mareći za materijalno bogatstvo i fizičku snagu.

Riječi “La ilahe illallah” nisu samo riječi, već ključevi koji otvaraju vrata sreće, spasenja, uspjeha, duševne smirenosti, snage i ponosa. One su srž vjere i osnova koja dijeli ljude na sretne i nesretne, spašene i osuđene.

Jedno od važnih učenja islama je da Allah ne vrednuje ljude prema njihovom fizičkom izgledu, bogatstvu ili društvenom statusu, već prema njihovom bogobojaznom životu i moralnom karakteru. Zato se istinski uspjeh i sreća ne mjere materijalnim posjedovanjem, već unutarnjim mirom, zadovoljstvom i bogatstvom duše.

Lijepi ahlak, ili moralne osobine, su temelj islamskog karaktera. To uključuje poštovanje, dobrotu, iskrenost, strpljivost, saosjećajnost, hrabrost, pravednost i još mnogo toga. Ove osobine oblikuju osobnost čovjeka i određuju njegovu pravu vrijednost pred Allahom.

Uz to, koncept skrivenog uslišavanja dove podsjeća nas da Allah uvijek čuje naše molitve, čak i kada to ne izgleda očigledno. Tajna ove skrivenosti održava žar vjere i očuvava strahopoštovanje prema Allahu, podsjećajući nas da je On blizu i svjestan naših potreba

Dakle, biti bogobojazan, imati lijepi ahlak i ponosno nositi riječi “La ilahe illallah” osigurava da čovjek vodi ispunjen i moralno ispravan život koji će ga, nadamo se, uvesti u Džennet i izbaviti iz Džehennema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here