Nove političke tenzije ponovno su se nadvile nad Srebrenicom zbog najava iz Republike Srpske o mogućoj promjeni naziva ovog grada, a povod za to je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić, ocijenio je da je donošenje Rezolucije o genocidu “crna mrlja” koja ne doprinosi izgradnji suživota i pomirenja na ovom području. U izjavi za BHRT, Grujičić je najavio da će se u narednom periodu održati razgovori s predstavnicima srpskog i bošnjačkog naroda o promjeni naziva Srebrenice.

“Mislim da je ovo dobra ideja, jer je ime Srebrenica zloupotrebljeno od strane svjetskih manipulatora. Oni su doprinijeli ratu i stradanjima, pokušali su da izazovu genocid koji su priželjkivali u svojim planovima, kako bi osudili jedan narod. Kada to nije uspjelo, sada pokušavaju na ovaj način,” izjavio je Grujičić.

Ako je donošenje Rezolucije povod za promjenu imena Srebrenice, inicijativu će podržati i SDS. Trenutno nema konkretnih prijedloga za novi naziv grada; stara imena poput Domavije i Gentarije se smatraju neprikladnim.

“Svi razumiju šta znači Srebrenica. Domaviju moramo tražiti u rječniku stranih riječi, a ni Gentarija nije prirodna našem jeziku,” rekao je Momčilo Cvijetinović, vijećnik u Skupštini Općine Srebrenica.

Iako konkretna inicijativa za promjenu imena Srebrenice još ne postoji, načelnik Grujičić smatra da bi se mogla realizirati. Stanovnici smatraju da je takva inicijativa politička i populistička te ne vjeruju da će zaživjeti.

“Učinit ćemo sve što možemo. Još nema službene inicijative, ali ako se pojavi, pozivam međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da poduzmu nešto jer ovo izlazi izvan kontrole,” istaknuo je Amir Dudić.

Mladi u Srebrenici žele graditi svoju budućnost i ostaviti siguran grad budućim generacijama. Umorni su od stalnog politikanstva i suludih ideja koje služe samo za demonstraciju političke moći.

“Ovo nije inicijativa građana već političkih krugova i smatram da nema podršku stanovnika. Treba biti odbačena,” kaže aktivista iz Srebrenice Ahmo Mehmedović.

“Srebrenica treba ozbiljniji i dugoročniji pristup, ne samo domaćih vlasti nego i međunarodne zajednice; međunarodna zajednica ima obavezu prema Srebrenici jer je proglasila zaštićenom zonom,” poručio je povratnik u Srebrenicu Muhamed Avdić, koji je preživio genocid i izgubio oca.

Svaki put pred Lokalne ili Opće izbore u ovoj općini se otvara nova tema koja dosipa so na ranu ili se koristi da prikrije finansijsku krizu u kojoj se Srebrenica trenutno nalazi.

zasrebrenicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here