Predstavnički dom Skupštine američke države Missouri usvojio je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i Prijedoru, na prijedlog članova Skupštine, Vicky Englund i Scotta Siftona.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) predložio je usvajanje rezolucije o međunarodnom danu bijelih traka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

Na nedavnom sastanku između predstavnika IGK-a i ministra za međunarodni razvoj u vladi Kanade, Ahmeda Huseina, ministar je jasno naglasio da je u Prijedoru počinjen genocid. Datum 31. maj, simboliziran bijelim trakama, obilježava se kao Dan bijelih traka.

Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije djelomičnom presudom Slobodanu Miloševiću od 16. juna 2004. godine utvrdio je udruženi zločinački poduhvat. Taj poduhvat, u kojem su bili uključeni članovi rukovodstva bosanskih Srba, imao je za cilj djelimično uništavanje bosanskih Muslimana kao grupe, a njegovi učesnici su izvršili genocid u Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Srebrenici, Bijeljini, Ključu i Bosanskom Novom.

Isto tako, Predstavnički dom Skupštine američke države Missouri usvojio je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i Prijedoru, na prijedlog sponzora, članova Skupštine, Vicky Englund i Scott Sifton.

Osnovni značaj ove rezolucije leži u tome što po prvi put u jednoj rezoluciji zločin u Prijedoru naziva genocidom.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ističe važnost usvajanja rezolucije o Međunarodnom danu bijelih traka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Proglašavanje 31. maja Međunarodnim danom sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru šalje poruku cijelom svijetu da se zločin u Prijedoru nikada ne ponovi. Ovakva rezolucija bi bila korak naprijed da se strašni zločini u Prijedoru, koje nauka karakterizira kao genocid, uvrste u svjetsku kulturu sjećanja. Zločin u Prijedoru ne smije ostati samo zabilježen u marginama historije. Dostojanstvo ubijenih Prijedorčana mora biti zaštićeno. To dugujemo žrtvama Prijedora.

slobodna-bosna

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here