Pitanje: Je li nikab obavezan ili pohvalan? Da li je nikab novotarija? Koji su stavovi učenjaka po pitanju nikaba?

Odgovor: O nikabu postoji mnogo toga što se može reći. Danas je u svijetu, posebno na Zapadu, nikab često pogrešno shvaćen, a čak i mnogi muslimani imaju različita mišljenja o njemu. Prema islamskim učenjima, nikab može imati dva statusa: može biti sunet (pohvalan) ili vadžib (obaveza) za žene.

Nikada u povijesti islamske uleme niko nije tvrdio da je nikab novotarija ili da nema svoje mjesto u islamu. Samo u posljednjih deset do petnaest godina, pod političkim pritiscima, neki su počeli govoriti stvari koje nemaju uporište u islamskoj tradiciji. Kroz 1400 godina, u islamu niko od učenjaka nije izjavio da je nikab novotarija. Supruge Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nosile su nikab, a određeni kur’anski ajeti su tumačeni tako da neki učenjaci smatraju nikab sunetom, dok ga drugi smatraju obavezom. Dakle, nikab može biti samo pohvalan čin ili obaveza za žene, nema treće opcije.

Žene koje nose nikab ili su nagrađene jer praktikuju sunet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovih supruga, ili su ispunile obavezu. Nikab nije novotarija niti je izmišljen propis. Postoji veliko neslaganje među učenjacima o tome je li ženama obaveza nositi nikab. Lično smatram da nije obaveza, ali vjernica bi trebala težiti ka tome da pokrije svoje lice prilikom izlaska iz kuće, jer je lice najljepši dio njenog tijela.

Lice je pokazatelj ljepote, pa tako kažemo da je neko lijep ili nije lijep upravo zbog izgleda lica. Žena vjernica bi trebala žudjeti da može prakticirati sunet kojeg su praktikovale supruge Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Neki učenjaci su smatrali da je osnovna obaveza za žene nositi nikab, dok su drugi smatrali da u vremenima smutnje i grijeha, kada se ljudi ne boje Boga i ne obaraju pogled, ženama koje su lijepe postaje obaveza nositi nikab kako bi se zaštitile od pogleda nemoralnih osoba. Pitanje nikaba ne bi trebalo biti razlog razdora među muslimanima.

Nažalost, neke muslimanke, pa čak i one koje su pokrivene, preziru žene koje nose nikab. Smatraju da je to nepotrebno, novotarija i slično. Nikab je propis islama i ne smije se mrziti kao pojava. Žena koja ne smatra nikab obavezom i ne nosi ga, to je njen izbor, ali mrziti i prezirati nekoga zbog nošenja nikaba je opasno jer se time mrzi i prezire propis vjere. S druge strane, ne treba očekivati od žena koje nose nikab da su nepogrešive. Žena koja nosi nikab ispunjava jedan propis vjere, ali može pogriješiti u drugim stvarima. Ipak, nošenje nikaba ostaje čin ispunjavanja jednog propisa vjere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here