Kunut dova je posebna dova koja se uči na kraju Vitr namaza i smatra se sunnetom. Vitr namaz se obično klanja odmah nakon jacijskog sunneta, ali je preporučljivo klanjati ga kasnije, iza pola noći, ako je moguće. Ovaj namaz se sastoji od neparnog broja rekata, a najčešće se klanja tri rekata. Prva dva rekata klanjaju se isto kao i jacijski sunnet. Na prvom sjedenju se uči Ettehijjatu, gdje se izgovara šehadet, nakon čega se ustaje na treći rekat. Na trećem rekatu se uči Bismilla, Fatiha i jedna sura. Zatim se podignu ruke, izgovori se tekbir – Allāhu ekber, i prouči se Kunut dova.

Arapski jezik (arapsko pismo)

 

Transkripcija na latinično pismo

Allāhumme innā neste’īnuke ve nestagfiruke ve nestehdike ve nu’minu bike ve netūbu ilejke ve netevekkelu ‘alejke ve nusni ‘alejkel-hajre kullehū. Neškuruke ve la nekfuruke. Ve nahle’u ve netruku men jefdžuruke. Allāhume ijjāke na’budu ve leke nusalli ve nesdžudu ve ilejke nes’ā ve nahfidu nerdžu rahmeteke ve nahsā ‘azābeke. Inne ‘azābeke bil-kuffāri mulhik.

Prijevod Kunut dove

O Allahu! Mi samo od Tebe tražimo pomoć, oprost i uputu! Mi u Tebe vjerujemo, Tebi se kajemo i u Tebe se uzdamo! Tebe hvalimo za svako dobro, zahvaljujemo Ti na Tvojim blagodatima, a nismo prema Tebi nezahvalni i nevjerni! Odbacujemo i napuštamo onoga ko grješi prema Tebi. Allahu, mi samo Tebe obožavamo, Tebi klanjamo i na sedždu padamo! Tebi žurimo, za Tobom čeznemo i Tebi služimo! Nadamo se Tvojoj milosti, a strahujemo od Tvoje kazne. Tvoja će kazna sigurno stići nevjernike!

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne za pravilno obavljanje Vitr namaza i učenje Kunut dove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here