U ovom tekstu ću navesti popis hrane koja poboljšava pamćenje, posebno korisne za učenje i memorisanje Kur’ana. Ove namirnice i napitke treba konzumirati što češće, a neke od njih posebno prije memorisanja Kur’ana s namjerom lakšeg pamćenja.

Zemzem-voda

Prema riječima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Zemzem-voda je za ono za šta se pije.” (Ahmed). Zemzem-voda se preporučuje piti prije učenja Kur’ana kako bi se olakšalo pamćenje i učvrstilo znanje.

Med

Imam Zuhri je rekao: “Koristite med jer je on dobar za hifz.” Med treba postati dio svakodnevne ishrane, a jedna čajna kašika dnevno je dovoljna. Još bolje je kada se med pomiješa sa zemzem-vodom.

Misvak

Prema Poslanikovoj medicini, misvak poboljšava pamćenje, čisti grlo, i pomaže kod promuklosti.

Svakodnevna upotreba misvaka je preporučljiva, naročito pre učenja Kur’ana.

Grožđice

Uleme i hafizi Kur’ana preporučuju konzumaciju grožđica za izoštravanje i pomoć pri pamćenju, posebno žutih grožđica. Hašimi je rekao: “Ko želi učvrstiti svoj govor i pamćenje, neka jede grožđice.”

Tamjan

Priča se da je jedan čovek došao kod Alije, radijallahu anhu, i požalio se na loše pamćenje. Alija mu je preporučio: “Koristi tamjan, to će ti osvježiti srce i poboljšati pamćenje.” Smola drveta Boswelia, koja se žvače, je korisna za pamćenje. Također, smola je dobra za zdravlje zuba i desni, čisti usnu šupljinu i osigurava svjež dah.

 

Nar

Slobodni radikali su štetni za moždane ćelije, a nar, bogat antioksidansima, pomaže u njihovom eliminisanju. Alija, radijallahu anhu, rekao je: “Jedite nar jer on osvježava.”

Losos

Losos je bogat Omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za moždane funkcije. Općenito, konzumiranje ribe je korisno i preporučuje se dva puta sedmično.

Post

Glad može olakšati pamćenje. Pored uobičajenog posta kao ibadeta, preporučuje se “post na vodi” iz zdravstvenih razloga. Tokom ovog posta pije se samo voda, a traje od 2 do 7 dana. Ovaj post koristi za mršavljenje, smanjenje nivoa šećera u krvi, oporavak organizma, smanjenje stresa, podmlađivanje tijela, jačanje imuniteta, prevenciju raka, usporavanje starenja, smanjenje rizika od srčanih bolesti i rješavanje digestivnih problema.

Nadam se da će vam ove preporuke pomoći u poboljšanju pamćenja i olakšati proces učenja Kur’ana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here