Što se tiče upotrebe dermalnih filera i mezonita za povećanje usana ili zatezanje lica, ova praksa spada u kategoriju uljepšavanja koja mijenja prirodni izgled i ima trajni karakter. U islamskom šerijatu, mijenjanje Allahovog stvaranja na ovaj način smatra se neprihvatljivim. Kao što je i spomenuto u hadisu, mijenjanje Allahovog stvaranja je zabranjeno, a to uključuje i povećanje usana ili zatezanje lica putem ovih metoda.

Abdullah b. Mesud, radijallahu anhu, kaže: Allah je prokleo žene koje tetoviraju i koje traže da im se to radi, žene koje čupaju dlake sa lica (obrve) i one koje traže da im se to radi i žene koje, želeći da budu ljepše, razdvajaju zube, one koje mijenjaju Allahovo stvaranje.” (Buhari i Muslim)

U hadisu se također spominje prokletstvo za one koji mijenjaju Allahovo stvaranje radi ljepote ili bilo kojeg drugog razloga. To uključuje i čupanje dlačica sa lica (poput obrva), tetoviranje ili razdvajanje zuba. Dakle, upotreba dermalnih filera i mezonita za kozmetičke svrhe, ukoliko nema medicinskih razloga poput rekonstrukcije ili tretiranja deformacija, smatra se neprimjerenom i neovlaštenom u islamskom zakonu.

Estetska hirurgija se može smatrati dopuštenom samo ako postoji medicinska potreba, poput rekonstrukcije nakon ozljeda ili urođenih deformacija. Međutim, ako se estetska hirurgija vrši isključivo radi postizanja ljepšeg izgleda, a ne zbog medicinskih razloga, to se smatra neprihvatljivim u islamskom zakonu.

Govoreći o estetskoj hirurgiji, šejh Usejmin, rahimehullah, iznio je važnu podjelu. Prema njegovim riječima, postoje dvije vrste plastičnih operacija. Prva kategorija obuhvata operacije koje se vrše radi ispravljanja deformacija nastalih zbog ozljeda ili drugih uzroka. U takvim slučajevima, nema nikakvih smetnji i to je dozvoljeno, kao što je i potvrdio primjerom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je dozvolio čovjeku, koji je izgubio nos u borbi, da mu se napravi nos od zlata. S druge strane, druga kategorija obuhvata luksuzne operacije koje se ne vrše radi ispravljanja deformacija, već samo radi postizanja estetskog poboljšanja izgleda. Šejh Usejmin je istaknuo da je takvo ukrašavanje zabranjeno i nije dozvoljeno u islamu. On je podsjetio na Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, prokletstvo za žene koje čupaju dlačice s lica, dodaju neprirodne dodatke u kosu ili tetoviraju sebe, kao i za one koje to traže ili potiču. Ovo jasno ukazuje da je mijenjanje Allahovog stvaranja na načine koji nisu medicinski opravdani smatrano zabranjenim i neovlaštenim u islamskom zakonu.

U konačnici, važno je slijediti islamska načela koja postavljaju granice za uljepšavanje i modifikaciju tijela, te se konzultirati s kvalificiranim vjerskim autoritetima u vezi s ovakvim pitanjima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here