Jedan od najistaknutijih učenjaka prošlog stoljeća, šejh Muhammed ibn Salih ibn Usejmin, rahimehullah, je poučavao muslimane o sedam vrsta žena s kojima bi trebalo biti oprezan pri odabiru bračnog druga:

El-ennanah – Žena koja se neprestano žali, jadikuje i jauče, često simulirajući bolesti ili probleme kako bi privukla pažnju.

 • Žena koja se neprestano žali, bez obzira na razlog, može biti izvor stalne napetosti i nemira u braku. Njeno kontinuirano jadikovanje može dovesti do ignoriranja svih pokušaja muža da je razumije i zadovolji, jer čak i kad on učini sve što može, nailazi samo na nezahvalnost i nezadovoljstvo. Ponekad se čini kao da je cilj takvog ponašanja privlačenje pažnje i sažaljenja drugih, ali treba se zapitati je li to ispravan put za ženu koja bi trebala gajiti ponos i čast.
 • Takvo ponašanje može dovesti do udaljavanja od supruga jer žena možda ne shvata kako njen stalni negativizam utječe na njihov odnos. Ignorirajući potrebu za iskrenom komunikacijom, ona se može postupno udaljiti od svog partnera, čime rizikuje da bude odbačena ili zapostavljena. Stoga, važno je da žena shvati kako njeni postupci utječu na bračni odnos te da se trudi za konstruktivnu komunikaciju kako bi očuvala ljubav i bliskost u braku.

El-mennanah – Ona koja stalno podsjeća muškarca na svoja prava i obasipa ga poklonima samo kako bi mu kasnije prigovarala.

 • Žena koja neprestano podsjeća muža na svoje potrebe može izazvati osjećaj nelagode i nesigurnosti u braku. Čak i kada muž ili djeca dobiju nešto lijepo od nje, ona to koristi kao priliku da naglasi svoje zahtjeve i očekivanja od muža. Može se činiti kao da konstantno vodi evidenciju svojih djela i usluga, stavljajući sebe iznad svog partnera i stvarajući pritisak na njega da ispuni njene želje.
 • Takvo ponašanje može dovesti do smanjenja bračne ljubavi, jer umjesto međusobne podrške i razumijevanja, supružnici postaju zarobljenici u spirali zahtjeva i prigovora. Muž se može osjećati nesposobnim da udovolji ženinim potrebama, jer svaki njegov trud može biti dočekan novim zahtjevom ili prigovorom. Ovaj ciklus neprekidnog traženja i nezadovoljstva može ozbiljno narušiti osnovu međusobnog povjerenja i sreće u braku, što može dovesti do daljnjih problema i udaljavanja supružnika. Stoga je važno da supružnici razgovaraju o svojim potrebama na način koji ohrabruje razumijevanje i podršku, umjesto stvaranja osjećaja nezadovoljstva i nesigurnosti.

El-hennanah – Žena koja stalno pati za svojom majkom, bivšim suprugom ili djecom iz prethodnih veza.

 • Žena koja neprestano žali za svojom majkom ili se često oslanja na nju za savjete može ozbiljno ugroziti privatnost i stabilnost bračnog života. Kada žena konstantno dijeli detalje svog braka sa svojom majkom, izlaže intimne stvari bračnog odnosa javnosti, što može dovesti do osjećaja nelagode i povlačenja kod supruga.
 • Takvo ponašanje može dovesti do toga da se suprug osjeća kao da je stalno pod prismotrom i kontrolom, što može izazvati napetost i smanjenje povjerenja u odnosu. Suprug može postati frustriran jer se osjeća kao da nema kontrolu nad vlastitim životom i odlukama, a žena može postati ovisna o majci za donošenje važnih odluka.
 • Žena koja često pribjegava majci za savjete može također propustiti priliku da razvije svoju samostalnost i samopouzdanje. Ovo može dovesti do toga da žena odluke donosi na osnovu tuđeg mišljenja umjesto vlastitog, što može otežati rješavanje problema unutar bračnog odnosa.
Kejtul’Kafaa – Žena koja nosi lošu reputaciju iz prošlosti, što može stvarati sumnje i nesigurnost u braku.
El-heddakah – Ona koja neprekidno želi nove stvari i konstantno traži da joj suprug kupuje sve što poželi.
 • Njen fokus je na materijalnim vrednostima, a smatra da je pažena i voljena samo ako dobija poklone i luksuzne stvari. Ovo može postati izazov za supružnika ako nije finansijski stabilan i ne može zadovoljiti sve njene želje.
 • Ove žene često imaju teškoću da se odreknu ovog obrasca ponašanja, što može predstavljati izazov za brak. Ponekad se njihove želje preusmjeravaju na djecu, što može rezultirati zahtjevima za najnovijim igračkama, odjećom i drugim luksuznim stvarima. Ovo može stvoriti pritisak na porodične finansije i dovesti do napetosti unutar porodice.

El-berrakah – Žena koja provodi većinu vremena na uljepšavanju, često pretjerujući s šminkom i vanjskim izgledom.

 • Osim što imaju očigledan nedostatak samopouzdanja i nisu zadovoljne svojim prirodnim izgledom, ove žene takođe teže da se predstave svojim prijateljima kao dotjerane i privlačne. Opsjednute su svojim fizičkim izgledom i svjesne su da mogu privući pažnju i divljenje drugih svojim izgledom. Važnost koju pridaju površnosti često rezultira zanemarivanjem dubljih aspekata svoje ličnosti, koji su zapravo bitni za razvoj i zadovoljstvo. Ta opsesija postaje prioritet, što dovodi do zapostavljanja važnih životnih aspekata.
 • Iako muškarci svakako vole i cijene lijepo i njegovano izgledajuće supruge, pretjerivanje i prepuštanje ovoj vrsti površnosti izaziva nezadovoljstvo kod muževa. Provođenje previše vremena u ispunjavanju svojih vanjskih potreba može dovesti do nezadovoljstva i napetosti u braku. Osim toga, prepustiti ženu da sama sebi upravlja u ovom smjeru može dovesti do želje da izlazi vani, što naravno nije prihvatljivo.

El-sheddakah – Ona koja neprestano priča bez razmišljanja, često prenoseći tračeve i glasine.

 • Ova vrsta žena osjeća konstantnu potrebu da razgovara s nekim i bude u centru pažnje, a to često iskazuje tako što neprekidno priča. Ona želi da se obrati prvenstveno mužu na način koji će privući njegovu pažnju. Međutim, muškarce često ne zanimaju iste stvari kao žene, pa takva konstantna komunikacija može postati opterećenje za njih. Osim toga, žene koje previše pričaju često sklonosti da prenose tuđe riječi, dodaju i uvećavaju događaje iz svoje okoline, što može dovesti do grijeha. Muškarci obično preferiraju razmišljanje i interesovanje za konkretnije stvari, tako da previše priče i prepričavanja mogu postati nepodnošljivo opterećenje.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here