Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da je rezolucija o genocidu u Srebrenici, o kojoj će raspravljati Generalna skupština UN-a, velika provokacija koja donosi destabilizaciju i narušava proces pomirenja u državi, prenosi Srna.

“Kada su Englezi 2015. godine dobili ‘po glavi’ vetom Ruske Federacije, pristupili su starinskoj strategiji ‘ubij neprijatelja tuđim nožem’. I sad oni koriste neke svoje instrumente u tom pravcu”, rekao je Kalabuhov novinarima u Banjaluci.
On je naglasio da je to provokacija za srpski, ali i za bošnjački narod zato što “zapadni, anglo-saksonski mentori, guraju narativ da su Bošnjaci bili gotovo jedina žrtva u ovim događajima devedesetih godina, da stvari oko Srebrenice moraju biti tačka bošnjačkog identiteta i stvaraju strah kod Bošnjaka da samo zapadne države mogu biti zaštitnici i njihovi istinski prijatelji što nije istina”.Prema riječima Kalabuhova, situacija se odvija u “poznatoj taktici” anglo-saksonskog svijeta da ovdje guraju destabilizaciju, konfrontaciju, te je ovo pokušaj zabijanja eksera u proces primirivanja u Bosni i Hercegovini, posebno između Srba i Bošnjaka.

“Što se tiče Ruske Federacije naš stav je poznat. Mi smo za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, želimo izbalansirani pristup međunarodne zajednice za BiH i smatramo da se o svim pitanjima, uključujući i pitanja o prošlosti, mora prije svega diskutovani u BiH i o njima moraju biti saglasna tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, dodao je Kalabuhov.

On je napomenuo da samo to može biti osnov kompromisa, uzajamnog poštovanja i progresa BiH u budućnosti.

slobodna-bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here