Koji je islamski propis o muškarcu koji se oženio drugom ženom, a nije obavijestio svoju prvu ženu?

Otkako se oženio drugom, ona (prva) ne može ga gledati niti želi razgovarati s njim, znajući da je bila dobra supruga i uzor u moralu. Brinula se o svom mužu, djeci, domaćinstvu i njegovoj imovini, iskreno ga voljela, pažljivo se brinula o njemu i podržavala ga u svim aspektima bračnog života, bilo materijalno ili moralno.

Trenutno, ne želi da je on dodiruje i boji se Allaha, pa želi razvod. Ne traži ni kuću, ni imovinu, ni vjenčani dar (mehr), ništa osim prava na svoju djecu. Znajući da je materijalno dobro situirana, strahuje da to može biti razlog zbog kojeg bi on htio zadržati brak.

  • Čovjekovo vjenčanje s drugom ženom nije uvjetovano saznanjem njegove prve žene niti njenom dozvolom, jer je to isključivo njegovo pravo koje mu je Allah dao. Međutim, pod uvjetom da bude pravedan prema svojim ženama i da ne daje pravo jednoj na štetu druge.

Prvoj ženi nije dozvoljeno da zbog toga traži razvod braka, jer traženje razvoda bez opravdanog razloga je zabranjeno.

Hadis zabilježen u Sahihu kod Muslima govori o tome da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Koja god žena zatraži od svoga muža razvod braka bez valjanog razloga, miris Dženneta bit će joj zabranjen.”

Stoga, nije dozvoljeno da tražiš razvod samo zbog toga, i na tebi je da se bojiš Allaha i da podnosiš bol i gorčinu koju osjećaš zbog ljubomore. Također, trebaš mnogo moliti Allaha da otkloni zlo ljubomore, jer Allah, Uzvišeni, odgovara na dovu i uklanja nevolje.

Vidimo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo kako će se protiv ljubomore poduprijeti molitvom i upućivanjem dove Allahu Uzvišenom.

Ono što dolazi s razvodom: raspad porodice, gubitak djece, kršenje prava itd. Nema ništa korisnije za djecu od stabilne i brižne porodice u kojoj roditelji zajedno odgajaju svoju djecu i brinu se o njima.

Savjetujemo strpljenje i davanje prednosti većim prioritetima. Ne dopusti da te šejtan zavodi, jer najviše što on želi je rastavljanje muža i žene.

Allah, Uzvišeni, najbolje zna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here