Pitanje: Es-selamu alejkum! Da li i kako održavati kontakt s rodjenim bratom koji često psuje Boga, a ne prakticira ništa od vjere?

Odgovor: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Kada je u pitanju održavanje rodbinskih veza sa osobom koja čini djela nevjerstva, kao što je psovanje i vrijeđanje Allaha, Poslanika, vjere i vjerskih svetinja, ulema ističe nekoliko važnih aspekata:

  1. Obaveza preziranja i udaljavanja od svakog djela kufra (nevjerstva) ili riddeta (otpadništva): Važno je jasno osuditi i distancirati se od takvih djela, pokazujući da su neprihvatljiva.
  2. Nije dozvoljeno voljeti takvu osobu ljubavlju koja je radi vjere: Ljubav prema osobi koja čini djela kufra ne smije biti na temelju vjere, već se može temeljiti na prirodnoj rodbinskoj ljubavi i želji da se ta osoba vrati na pravi put.
  3. Obaveza savjetovanja i pozivanja Allahu, tebareke ve te’ala, takve osobe: Treba kontinuirano savjetovati i pozivati brata da se vrati vjeri, koristeći mudrost i lijep savjet.
  4. Dozvoljeno je obilaziti i posjetiti takvu osobu s ciljem savjetovanja i pozivanja da se vrati Allahu i vjeri: Posjete i kontakti trebaju biti usmjereni na pružanje podrške u vraćanju vjeri i ispravljanju ponašanja.
  5. Dozvoljeno je dati poklon takvoj osobi da bi se povratila i pokajala: Ponekad darovanje poklona može biti način da se otvori srce osobe i omogući bolji prijem savjeta.
  6. Obaveznost bojkotovanja i prekidanja odnosa ako ustraje na tom djelu: Ako osoba ustraje u nevjerstvu i psovanju, a savjeti i trud nisu donijeli plod, može biti obavezno prekinuti odnose s ciljem da se osobi ukaže na ozbiljnost njenog stanja i da se porodica upozori na posljedice takvog ponašanja.

Svaka situacija je jedinstvena i treba je procijeniti s mudrošću i pronicljivošću. Prvo treba iskoristiti sve mogućnosti savjetovanja i približavanja vjeri prije nego se pribjegne drastičnijim mjerama poput prekida odnosa. Važno je uvijek imati na umu dobrobit osobe i njen povratak na pravi put.

A Allah najbolje zna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here