U braku sam već godinu i po, a suprug mi često putuje zbog posla. Nekada sam s njim, a nekada sam kod kuće. To se događa svaka tri mjeseca, jer čekamo na završetak administrativnih procedura kako bismo stalno bili zajedno. Međutim, postoji prepreka u našim naporima da osnujemo porodicu jer se pazimo da ne zatrudnim, iako to radimo prirodnim putem. Osjećam li se krivom što odgađamo roditeljstvo, čak i ako je to privremeno? Molim vas za vaše mišljenje i savjet. Hvala unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR: Hvala Allahu, neka je salavat i selam na Poslanika, a zatim:

Odgovor na vaše pitanje leži u pravnim aspektima spriječavanja trudnoće u skladu sa šerijatom. Često se koriste dva slična koncepta u ovom kontekstu: planiranje poroda i ograničavanje poroda. Bitno je razumjeti razliku između njih.

Spriječavanje trudnoće

Ovo se odnosi na sprječavanje spajanja muškog sjemena i ženske jajne stanice, ili spriječavanje trudnoće nakon spajanja. Može se postići prirodnim putem (kao što je povlačenje prije ejakulacije) ili korištenjem raznih kontraceptivnih sredstava.

Ograničavanje poroda

Ovo je dugoročni oblik spriječavanja trudnoće, gdje se određuje broj djece koje će par imati, a zatim se koriste kontracepcijska sredstva ili čak pribjegava abortusu kako bi se postigao taj broj. Ovaj pristup, osim u izuzetnim slučajevima, nije u skladu sa šerijatskim propisima.

Planiranje poroda

Ovo podrazumijeva raspored trudnoća na određene periode, ali bez postavljanja ograničenja u broju djece. To je sinonim za privremeno spriječavanje trudnoće.

Učenjaci se ne slažu oko razlike između ograničavanja i planiranja poroda, ali bitno je razumjeti da postoji razlika. Ograničavanje podrazumijeva postavljanje granice u broju djece, dok planiranje podrazumijeva raspored trudnoća bez određivanja konačnog broja djece.

Razlozi za spriječavanje trudnoće

Postoje razni razlozi za privremeno spriječavanje trudnoće, kao što su ekonomske poteškoće, zdravstveni problemi, ili čak briga o dojenčetu ili postavljeno okruženje. Važno je uzeti u obzir ove razloge i prilagoditi situaciju parova.

Načini djelovanja kontracepcijskih sredstava

Kontracepcijska sredstva djeluju na različite načine, uključujući sprječavanje spajanja sjemena i jajne stanice ili sprečavanje implantacije oplođene stanice u maternici.

Vrste kontracepcijskih sredstava

Postoje različite vrste kontracepcijskih sredstava, uključujući prirodne metode, hormonske metode, mehaničke metode i hemijske metode.

Propisi korištenja kontracepcijskih sredstava

Današnji učenjaci smatraju da je korištenje kontracepcijskih sredstava dopušteno ako postoji opravdan razlog, kao što su zdravstveni problemi ili ekonomske poteškoće. Važno je da se konsultirate s pouzdanim islamskim autoritetom kako biste dobili preciznije upute koje se odnose na vašu situaciju.

U konačnici, važno je da donesete odluku koja je u skladu sa šerijatskim propisima i koja uzima u obzir vaše individualne okolnosti i potrebe. Allah najbolje zna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here