Otac, osjećajući da mu se život bliži kraju, često je razgovarao sa sinom o svom predstojećem putovanju. Sin ga je jednom upitao: “Oče, o kakvom putovanju govoriš i kamo se spremaš?”

Otac mu je odgovorio: “Sine, moje vrijeme na ovom svijetu je isteklo. Sada krećem na dug put.”

Sin je nastavio: “Oče, kamo tačno putuješ?”

Otac je rekao: “Sine, odlazim na putovanje koje vodi iz svijeta zablude i laži u svijet istine.”

Sin je bio zabrinut: “Oče, hoće li tvoje putovanje biti dugo?”

Otac je potvrdio: “Da, sine, trajat će sve dok Allah ne naslijedi Zemlju i sve što je na njoj.”

Sin je tada upitao: “Oče, jesi li pripremio sve što ti treba za to putovanje?”

Otac je odgovorio: “Jesam, sine, pripremio sam se, ali put je dalek i nisam siguran hoće li moja priprema biti dovoljna. Zato te molim, pošalji mi nešto poputnine.”

Sin je bio zbunjen: “Oče, kako da ti pošaljem nešto kad si na putovanju?”

Otac je objasnio: “Sine, možeš mi pomoći tako što ćeš upućivati dove za mene. Moli Allaha da mi oprosti i da mi se smiluje, jer ako prestaneš upućivati dove, moja poputnina će presušiti.”

Sin je pitao: “Oče, hoću li te ikad više vidjeti?”

Otac je rekao: “Da, sine, vidjet ćeš me kad i tvoje putovanje bude završeno.”

Sin je tada zatražio posljednji savjet: “Oče, možeš li mi dati neki savjet prije nego kreneš?”

Otac je mudro odgovorio: “Sine, ne dozvoli da te ovaj prolazni svijet obmane. Uzmi pouku od onih koji su sakupili veliko bogatstvo, ali nisu mogli ponijeti ništa sa sobom osim ćefina.

Slušaj Allahove riječi čitajući Kur’an, razgovaraj s Allahom kroz namaz, osiguraj se kod Allaha dajući sadaku, i budi primjer radnika na Allahovom putu svojim ponašanjem i moralom. Tako ćeš pripremiti sebi neophodnu poputbinu za svoje dugo putovanje.”

Ovaj emotivni razgovor između oca i sina naglašava važnost pripreme za Ahiret. Otac ističe potrebu za duhovnom pripremom, uputama i dobrim djelima koja će mu koristiti nakon smrti. Sin, shvativši dubinu očeve poruke, obećava da će nastaviti moliti za njega i slijediti njegove savjete kako bi i on bio spreman za svoje putovanje na Ahiret. Ovo nas podsjeća na krhkost života i važnost stalne pripreme za susret s Allahom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here