Ovo je pitanje koje se često postavlja u kontekstu islamskog braka i prava žena u procesu udaje. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba uzeti u obzir:

  1. Pravo na pristanak: Islam čvrsto podržava pravo žene na pristanak prilikom sklapanja braka. Ovo je potvrđeno u više hadisa gdje Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naglašava važnost pristanka djevojke u udaji.
  2. Ulazak u brak bez pristanka staratelja: Ako djevojka uđe u brak bez pristanka svog staratelja, brak se smatra ništavnim u islamskom pravu. Ovo je jasno naglašeno u hadisu koji ste naveli, gdje se spominje da je takav brak ništavan.
  3. Ljubav i ašikovanje: Iako je ljubav između budućih supružnika važna i poželjna, ne smije biti opravdanje za kršenje islamskih propisa. Ašikovanje, tj. zaljubljivanje na način koji nije u skladu sa islamskim principima, nije odobreno u islamu.
  4. Razgovor s roditeljima/starateljima: Ako mladić voli djevojku i želi se oženiti njome, trebao bi prvo razgovarati s njenim roditeljima ili starateljima kako bi dobio njihov pristanak. To je ne samo islamski propis, već i pokazatelj poštovanja prema autoritetu i porodici djevojke.
  5. Alternativni pristupi: Ako postoje prepreke u komunikaciji s roditeljima/starateljima djevojke, mladić može potražiti pomoć imama ili pouzdanih članova zajednice kako bi olakšao proces razgovora i pregovora.

Na kraju, važno je naglasiti da islamski brak treba biti sklopljen uz poštovanje svih relevantnih propisa i uz pristanak svih uključenih strana. To osigurava sreću, stabilnost i blagoslov u braku, što je ključno u islamskoj perspektivi.

Ukoliko mladić voli djevojku, ali ne može dobiti pristanak njenog staratelja, trebao bi nastojati pronaći alternativne načine da uspostavi komunikaciju i pregovara o braku. To može uključivati angažovanje pouzdanih posrednika ili imama koji mogu pomoći u razgovoru s roditeljima/starateljima djevojke.

Također, mladić bi trebao biti strpljiv i razuman u procesu. Neki roditelji možda imaju opravdane razloge za svoje stavove i zabrinutosti, pa je važno da mladić pokaže razumijevanje i poštovanje prema njihovim brigama.

U konačnici, ukoliko se situacija ne može riješiti na miran i poštovan način, mladić bi trebao prihvatiti Allahovu volju i tražiti sreću i blagoslov u drugim putevima. Neki brakovi neće biti ostvareni uprkos željama pojedinaca, ali vjera u Allaha i strpljenje mogu pomoći da se prihvati ono što nije bilo sudbina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here