Starica u Francuskoj u 93. godini primila je islam nakon ikindije a umrla nakon jacije-namaza

Priča o starijoj ženi u Francuskoj koja je u svojim kasnijim godinama prihvatila islam doista je inspirativna. Ta žena, koja je živjela sama i oslanjala se na štake za hodanje, imala je susjeda muslimana koji joj je nesebično pružao pomoć i brigu. Njen susjed bio je osoba od velikog srca, koja je redovno nosila njene stvari, čistila njen stan i uvijek bio tu da pomogne kad god je to potrebno.

Ono što je posebno dirnulo ovu stariju ženu bila je činjenica da je njen susjed to radio iz ljubavi prema Bogu. Kada ga je jednom upitala ko mu plaća za sve to, odgovorio joj je: “Allah.” Ta spoznaja duboko ju je dirnula i pokrenula na razmišljanje o vjeri. Nakon razgovora sa svojim susjedom i učenja o islamu, odlučila je da želi prihvatiti ovu vjeru.

Nakon što je primila islam, nastavila je živjeti svoj život u skladu s novim uvjerenjem. Kada je preminula, njen sin, koji se nikada nije brinuo o njoj, došao je samo da bi prodao njene stvari.  Kada su muslimani došli preuzeti tijelo starice kako bi je ukopali u muslimansko mezarje, njen sin se pobunio tvrdeći da bi trebala biti sahranjena na njihovom groblju. Međutim, prisutni muslimani istakli su da je starica primila islam i da bi trebala biti ukopana prema muslimanskim običajima. Sukob je izbio između sinovljevog insistiranja i muslimanske želje da poštuju njen izbor vjere.

Uprkos sinovom protivljenju, muslimani su bili odlučni u svojoj namjeri da je ukopaju na muslimanskom mezarju. Sin je, videći njihovu odlučnost, ponudio im da im proda tijelo. Nakon kratke rasprave o cijeni, dogovorili su se da će mu platiti pet hiljada eura. Iako je cijena bila visoka, muslimani su odmah skupili novac i platili sinu.

Nakon što su platili cijenu, muslimani su preuzeli tijelo starice. Pripremili su je za ukop, obavili obrede gasulhane, umotali je u ćefine i klanjali joj dženazu. Na kraju su je dostojanstveno ukopali u muslimansko mezarje.

Ova tužna priča ističe sukob između moralnih vrijednosti i pohlepe. Sin je prodajom majčinog tijela pokazao svoju duboku sebičnost, dok su muslimani svojim poštovanjem prema njenoj vjeri i činjenjem dobrog djela pokazali snagu svojih uvjerenja. Komšija musliman, svojim dobrotvornim djelima, bio je ključni faktor u njenom primanju islama, a njen život posvećen brizi za druge ostavio je dubok trag u zajednici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here