Pitanje:

Dosta sam čitao o sihru i džinima koji su povezani s tim. Nedavno sam slušao suru El-Bekara na bosanskom jeziku i primijetio sam neobične stvari. Osjećao sam umor, svrbež nogu i čuo neko šuškanje koje dolazi iz mog dvorište (možda psi). Također sam osjećao umor prema kraju sure i odjednom me obuzeo neki strah…

Ranije sam bio podvrgnut rukji koju je izveo jedan hadžija. Rekao mi je da sam naišao na nešto, ali da to nije bilo namijenjeno meni. Jesu li ovi događaji normalni, jesam li ih možda umislio ili je nešto drugo u pitanju?

Odgovor:

Sva hvala i zahvala pripadaju samo Allahovoj, dž.š., milosti. Mislim da znakovi koje ste naveli nisu rezultat djelovanja džinna na vas. Ovi znakovi, izolirano, u nekim drugim okolnostima, mogli bi ukazivati na mogući džinski napad. Međutim, ovako pojedinačno, to nije slučaj. Često se javljaju problemi prilikom testiranja bolesti uzrokovanih džinnima, gdje džini mogu izazvati simptome kod osobe koja se testira, iako ta osoba prije toga nije bila bolesna.

Testiranje slušanjem određenih dijelova Kur’ana ili sura u svrhu testiranja na ove bolesti nije ispravno iz nekoliko razloga. Evo nekoliko njih:

  • Kad osoba počne prakticirati ovakvo slušanje Kur’ana, često to radi očekujući neke reakcije. Ako se te reakcije pojave, osoba može pomisliti da su uzrokovane džinnima. Ako bi se isti znakovi pojavili bez slušanja, većina ljudi ih ne bi ni primijetila. To znači da se normalne reakcije tijela u nekim situacijama tumače kao simptomi. To je pogrešno.
  • Kada osoba sluša Kur’an ili dijelove Kur’ana u očekivanju reakcija, džinni mogu stvoriti iluziju reakcija koje inače ne bi bile prisutne. Džini mogu dodirivati tijelo osobe i izazivati simptome slične oboljenjima. Osoba to primijeti i pojačava testiranje, a džinni pojačavaju djelovanje. Reakcije se povećavaju sve dok osoba ne osjeti strah iznad normalnog, što otvara put džinnima da prodru u tijelo. Čak i ako osoba nije bila bolesna, ovakvo stanje može je učiniti bolesnom dok se testira.
  • Osoba koja se testira može osjetiti reakcije koje su znakovi prisutnosti džinna u tijelu, čak i kad džinna nema. To može biti zbog toga što nekim džinnima ne smeta slušanje Kur’ana ili što su džinni mudri pa napuste osobu za vrijeme testiranja.
  • Tijelo može reagirati na znakove prisutnosti džinna, čak i kad ih nema. To se može dogoditi ako osoba pati od drugih oboljenja ili ako ima fizičke probleme.
  • Posljednje, ali ne manje važno, slušanje Kur’ana na ovaj način može dovesti do deformacije pojedinca ili zajednice. Kur’an je milost i uputa, ali se ne koristi samo u mistične svrhe. Slušanje Kur’ana na ovaj način može suziti fokus na pravu svrhu Kur’ana.

Što se tiče vašeg čitanja o sihru i džinima, savjetujem vam da se klonite toga. Čitanje ovakvih materijala može dovesti do prihvaćanja informacija čiji izvor nije poznat ili čiji je pouzdanost upitna. Umjesto toga, preporučujem da se posvetite proučavanju vjere i njezinih propisa.

Što se tiče dijagnoze hadžije, ako je osoba koja se bavi ispravnim liječenjem, prihvatite njegove savjete. Ako nije, klonite se takvih osoba.

Na kraju, ako imate pse, trebate osigurati da imaju svrhu, poput čuvanja imovine ili lova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here