Selam alejkum! Nedavno sam slučajno pronašla telefon u džepu muževe jakne, za koji nisam znala da postoji. Kada sam ga otvorila i pregledala slike, doživjela sam ogroman šok: vidjela sam fotografije nage žene. Kada sam ga upitala ko je ta žena, rekao mi je da je to njegova bivša djevojka s kojom je planirao brak. Naveo je da su ponovo stupili u kontakt u posljednje vrijeme i da su jedno drugome slali takve slike. Iz njegovog odgovora shvatila sam da su se viđali, razgovarali telefonom, pa čak imali i tjelesne kontakte.

U želji da saznam istinu, stupila sam u kontakt s tom ženom. Ona je potvrdila sve što je moj muž rekao, uključujući da su slike zaista njene.

S obzirom na ovu situaciju, željela bih znati kakav je šerijatski stav o ovome i što je najbolje da učinim. Moja najveća želja je postići Allahovo zadovoljstvo i da On bude zadovoljan sa mnom! Neka vas Allah nagradi na oba svijeta, inšallah, i unaprijed hvala na vašem odgovoru.

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Na osnovu informacija koje ste podijelili, vaš muž je počinio ozbiljan grijeh i prekršaj koji vam daje pravo na razvod braka.

Da li ćete mu oprostiti ili ne, to je na vama da odlučite. Ako smatrate da možete oprostiti i vjerujete da će se iskreno pokajati, da vas neće varati u budućnosti i da vaš brak može opstati u duhu bračne harmonije, tada bi oprost bio pohvalan. Međutim, ako osjećate da ne možete oprostiti, da sumnjate u njegovo iskreno pokajanje, i da će vaš bračni život biti obilježen svađama i nepovjerenjem, tada je bolje da se raziđete i da svako od vas pokuša izgraditi novu bračnu zajednicu na zdravim temeljima.

Najvažnije je da donesete odluku koja će vama donijeti mir i zadovoljstvo, te da će biti u skladu s vašom vjerom i vrijednostima. Uvijek se prisjetite da Allah najbolje zna i da On najbolje prosuđuje. Tražite uputu od Allaha i savjetujte se s bliskim osobama koje vam mogu pružiti podršku u ovim teškim trenucima. Neka vas Allah vodi ka ispravnoj odluci i neka vam da snage da prevaziđete ovu iskušenje. Allah najbolje zna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here