Pitanje: Postoji jedan pojedinac koji tvrdi da posjeduje znanje o nevidljivim stvarima (gajb). Tvrdi da to postiže tako što recitira određene tekstove osobama koje imaju epilepsiju. Također, daje bolesnicima neke napisane listove da ih nose sa sobom, kao i talismane da ih stavljaju na sebe. Kada mu se obrati bolesna osoba, koja inače konzumira alkohol, on joj kaže da je prethodnog dana pila alkohol i da se trag tog alkohola nalazi na određenom mjestu. Nadalje, tvrdi da neće pristupiti liječenju epilepsije te osobe sve dok ne prestane konzumirati alkohol.

Na kraju, bolesna osoba prizna da je sve što je on rekao istina. Sada tražimo vaše mišljenje o ovome!

Da li je prihvatljivo družiti se s takvom osobom i pozdravljati je selamom? Da li je dopušteno da takva osoba predvodi džemate, kao što ponekad čini? Pokušali smo savjetovati ovu osobu, ali ona odbija prihvatiti bilo kakav savjet tvrdeći da je u pravu. Molimo vas da podijelite svoje mišljenje o ovom pitanju. Neka vas Allah, dž.š., nagradi najboljom nagradom!

Odgovor: Ovdje se bez sumnje radi o osobi koja se bavi vračanjem, surađujući s džinima i šejtanima. Da bi došao do informacija o skrivenim stvarima, on mora imati određeni odnos s džinima, često kroz postupke koji krše islamske principe, poput klanja životinja u ime džina, izgovaranja njihovih imena, činjenja neposlušnosti prema Allahu dž.š. konzumiranjem zabranjenih i nečistih stvari, i sl. Sve navedene radnje spadaju u širk i kufr. Takve osobe se pozivaju na iskreno pokajanje Allahu dž.š. zbog svojih grijeha. Ako se pokaju, njihovo pokajanje će biti prihvaćeno, ali ako ne, osuđeni su na propast. Nadalje, nije dopušteno obavljati molitvu za takve osobe. S njima se ne bi trebalo družiti dok se iskreno ne pokaju.

Allah dž.š. najbolje zna. (Preuzeto iz djela: El-lu’lu’u el-mekin min fetava Ibn-Džibrin, Ibn-Džibrin, str. 20)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here