Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako će, uprkos brojnim najavama o opstrukciji izbora i usvajanju entitetskog izbornog zakona, ova partija ipak izaći na izbore koje će organizovati CIK.

Iako su zvaničnici iz RS-a već nekoliko mjeseci u kampanji koja između ostalog tretira i pitanje otcjepljenja od Centralne izborne komisije BiH te uspostavljanja entitetske komisije i izbornog zakona RS-a, čini se kako je Dodik, po ko zna koji put, reterirao.

Tokom razgovora s medijima, Dodik je rekao kako SNSD ima za cilj spriječiti zloupotrebe izbornog procesa.

“Republika Srpska je krenula da donese svoj izborni zakon da bi sprovela izbore i očekivali smo da će to ići brže. Sada imamo veto u Vijeću naroda RS-a i to nas sprečava da postupimo po tom zakonu. Nakon Vijeća uslijedit će konsultacije između NSRS i Vijeća naroda, na kojima ne vjerujem da će doći do dogovora pa će tek onda sve biti završeno u optimalnom roku za naredna dva mjeseca”, rekao je Dodik.

Dodik je tom prilikom situaciju uporedio s Kosovom.

“Nećemo dozvoliti da se zloupotrijebi, i šta god da uradimo u vezi s tim, prijavimo se na izbore, bit će s namjerom da spriječimo bilo kakve špekulacije koje bi mogle da se pojave, kao što je to bio slučaj na sjeveru Kosova kada je izašlo tri posto ljudi i oni su proglasili pobjedu. Mi ćemo formalno sačekati naš izborni zakon, a čim se stvore uslovi, odlučit ćemo kako će se ponašati RS i besprijekorno implementirati izborni zakon RS-“, rekao je Dodik.

slobodna-bosna.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here