Jedan šejh prenosi: Hidžretske 1425. godine sam bio na hadžu i držao sam predavanje na temu ‘Život me naučio’. Rekao sam im: “Želim da se svako od vas prisjeti događaja ili nečega što je utjecalo na vaš život i čime ste zapanjeni.”

Jedan od hadžija iz Jordana je ispričao: “Prošle godine radio sam u jednoj kompaniji i morao sam podnijeti ostavku. Dali su mi 3.200 dinara (∼7.190 KM). Uzeo sam novac, i to je bilo sve što sam tada imao. Nisam imao nikakve druge ušteđevine, a to je bio jako loš iznos za nekoga u tom položaju”.

“Vratio sam se kući, a ubrzo je bila i sezona hadža 1424. h.g.. Rekao sam roditeljima da sam dobio nadoknadu s posla, a oni su mi kazali da bi željeli da ih oboje pošaljem da obave hadž. Pa sam im rekao da ću uplatiti, a tako mi Allaha, to je bilo sve što sam imao. Otišao sam do putničke agencije koja šalje hadžije iz Jordana te sam uplatio novac.

Kasnije sam se halalilo sa svojim roditeljima koji su otišli na hadž. Dvije sedmice kasnije, nakon što su se vratili i nakon što sam se ponovo zaposlio, nazvao me direktor s mog prethodnog radnog mjesta i kazao mi da još uvijek imam neisplaćenog novca, ali moram doći i preuzeti ga.

Imajte na umu, da nije imao ništa, da je sve potrošio što je imao na hadž svojih roditelja.

On zatim nastavlja: “Otišao sam na staro radno mjesto očekujući mali iznos. Susreo sam se s direktorom i on mi je predao ček na iznos od 3.200 dinara”. Subhanallah! Potrošio je 3.200 dinara na svoje roditelje, a isti iznos je dobio samo nekoliko sedmica kasnije. Da, trošite na svoje roditelje i opskrba će vam doći sa mjesta koja nikada niste ni očekivali.

“To je savjet za onoga koji u Allaha i u onaj svijet vjeruje – a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.” (et-Talak, 2-3.)

Nije li poslušnost roditeljima dio bogobojaznosti? Zar trošenje novca na njih nije među najboljim dobrim djelima u očima Allaha? Ovaj čovjek je potrošio 3.200 dinara na svoje roditelje i Allah ih mu je ubrzo nadoknadio! Kako onda danas imamo djecu koja su škrta prema svojim roditeljima?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here