Pitanje:

Selam alejkum,

imam jedno pitanje za vas. Imam sina koji ima 8 godina i kćerku koja ima 7 godina. Oni znaju sve što je potrebno da bi klanjali namaz i često ga obavljaju. Zanima me da li sam ja kao majka dužna da ih potičem da redovno klanjaju, ili da pustim da sami shvate da su obavezni to raditi?

Primjećujem da kad god im kažem da mi se pridruže u obavljanju namaza, da to rade nekako bezvoljno, sa pola srca. Da li postoji neki način da ih motiviram? Inače, čitam im mnogo islamskih knjiga i često razgovaramo o propisima naše vjere. Vidim da zaista vole slušati i da njihovo ponašanje odudara od drugih djece (na pozitivan način). Samo se pitam kako da postupim da bi oni sami shvatili da moraju obavljati namaz, a da to istovremeno rade iz ljubavi.

Odgovor: 

Ve alejkumusselam,

Što se tiče namaza, Poslanik alejhiselam dao nam je jasnu smjernicu u vezi s tim, rekavši u sahih hadisu da dijete treba navikavati na namaz od 7 godina, a da ga treba izgrditi kada napuni 10. Sve što se postigne u ranijoj dobi, lakše će dijete prihvatiti kao obavezu koju svaki vjernik ima, odazivajući se naredbi Allaha Uzvišenog.

Nije lahko odgajati dijete, posebno u dobu moderne tehnologije i medijskog rata protiv islama i svega što je sveto i dragocjeno. Osiguraj adekvatnu literaturu koja je prilagođena djeci, posebno onu u kojoj su glavni likovi djeca, kako bi ih ugledajući se na njihov primjer, slijedili u dobru i bogobojaznosti. Kad god imaš priliku, povedi ih sa sobom na događaje islamskog karaktera, ali nemoj biti nagla i stroga. Nastoj lijepom riječju, savjetom i dovom Uzvišenom Allahu pomoći im da budu uspješni kako u školi, tako i u drugim vannastavnim aktivnostima. Odredi im odgovarajuće vrijeme za igru, učenje, ali neka znaju i za kućne obaveze. Samo praćenjem i podsticajem (ponekad verbalnim, ponekad materijalnim) možeš očekivati napredak.

A Allah najbolje zna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here