Zoran Milanović oglasio se povodom implikacija Milorada Dodika da je hrvatski narod kolektivno kriv zbog zločina ustaša. Dodik je, na komemoraciji za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac u Donjoj Gradini, ponovio spornu brojku od 700.000 ubijenih i istaknuo da su se u Hrvatskoj “stotinu godina oštrile sjekire” da bi se od 1941. godine počelo ubijati Srbe. Najavio je izgradnju spomenika žrtvama Jasenovca kako bi se osiguralo da se način komemoracije ne ograničava.

U odgovoru, predsjednik Milanović je rekao da su Dodikove tvrdnje neistinite i uvredljive za hrvatske antifašiste i narod. Istaknuo je kako takve izjave štete interesima Hrvata i Srba u Hrvatskoj i BiH te da hrvatski narod iz Drugog svjetskog rata izlazi kao pobjednik, boreći se na pravoj strani historije.

– Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra neprihvatljivima i nadasve neistinitima tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je ‘vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima‘, što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod.

Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH. Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje povijesti, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine, stoji u saopštenju Milanovićevog ureda.

Milanović je istaknuo i veliki doprinos Hrvata antifašističkoj borbi, navodeći primjer formiranja prvog partizanskog odreda nakon uspostave NDH.

– I to samo s ciljem kako bi se nekima dopao na jedan dan. Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu.

Kao čovjek koji se ponosio svojim antifašističkim korijenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Europi formirali antifašistički partizanski odred te da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od njemačke i talijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim provodio.

Činjenica što je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave tzv. NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori kako Hrvati nisu prihvatili ustaški režim. Tijek Drugog svjetskog rata pokazao je da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH, navodi se.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here