Odabir  lubenice može biti prava umjetnost, ali uz nekoliko korisnih savjeta, možete postati pravi majstor u pronalaženju najslađih primjeraka. Bosanci i Hercegovci, čini se, imaju poseban dar za prepoznavanje “kraljice slasti”. Njihova tehnika, koja uključuje kuckanje, lupkanje i pažljivo ispitivanje svakog detalja lubenice, može poslužiti kao pravi primjer ekspertize.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da izaberete savršenu lubenicu:

  1. Dio koji je bio na zemlji: Donji dio lubenice trebao bi biti žute boje, jer je to mjesto gdje je plod bio postavljen na zemlju dok je sazrijevao pod suncem. Što je to mjesto tamnije, to je bolje, jer ukazuje na potpunu zrelost. Ako je blijedo ili nema razlike u boji, to može značiti da je lubenica prerano ubrana.
  2. Pol: Postoji razlika između muških i ženskih lubenica. Muške su obično duguljaste i veće, dok su ženske obično pravilnijeg, kružnog oblika. Ženske lubenice često su slađe i sočnije od muških.
  3. Veličina: Iako je često uvjerenje da su najveće lubenice najukusnije, to nije uvijek slučaj. Bolje je odabrati lubenice srednje veličine, jer imaju najbolji omjer slatkoće i sočnosti. Prevelike lubenice često mogu biti manje slatke i vodenaste.
  4. Rep: Stanje repa lubenice može otkriti njenu zrelost. Ako je rep suh, to ukazuje na to da je lubenica zrela. S druge strane, zelen i svjež rep mogu ukazivati na to da lubenica nije potpuno zrela.
  5. Zvuk: Lupkanje lubenice po kori može pružiti dodatni pokazatelj njenog stanja. Zrela lubenica trebala bi proizvesti tup zvuk, dok nezrela lubenica može proizvesti prazan, šupalj zvuk.
  6. Šare ili ožiljci: Ožiljci na lubenici mogu biti pokazatelj njenog kvaliteta. Veći broj ožiljaka može ukazivati na intenzivnije oprašivanje cvjetova, što može rezultirati slađom lubenicom.

Kada odaberete lubenicu, imajte na umu da svježe voće treba čuvati na hladnom mjestu i pojesti što prije kako bi se zadržao njegov najbolji okus i svježina. Uživajte u ovom ukusnom i osvježavajućem voću tokom vrućih ljetnih dana piše hanuma.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here