Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je kritizirao Ujedinjene narode i pozvao “islamski svijet” na reakciju nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih napada u Gazi.

Erdogan je otvoreno kritizirao muslimanske zemlje jer nisu zaštitile Gazu, odnosno jer su dopustile izraelske napade na palestinski narod.

“Imam nekoliko riječi za islamski svijet: Šta čekate da donesete zajedničku odluku? Šta još treba da se desi da bi se reagovalo? Psi jedu tijela šehida na ulicama Gaze. Izraelski teroristi ulaze u domove muslimana i dijele fotografije iz njihovih spavaćih soba. Muslimansku djecu kolju u bolnicama. Bebama su odrezani vratovi. Ljudi se spaljuju u šatorima. Kada ćete vidjeti ove slike? Kada ćete reagirati? Kada ćete se okupiti i zauzeti odlučan stav? Kada će Organizacija islamske suradnje voditi efikasnu politiku odvraćanja od ovih zločina? Kada će islamski svijet zaštititi prava, zakone i živote svoje palestinske braće? ‘Kunem se, Bog će vas i sve nas smatrati odgovornim za ovo.’”

Predsjednik Erdogan je dodao da nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava.

Ističući da će Bog pozvati na odgovornost one koji su ignorirali, šutjeli i nisu reagirali dok je šačica terorista počinila genocid nad muslimanima u samom centru i srcu islamske geografije, Erdogan je rekao:

‘Svi koji žive u ovom području to treba da znaju i razumiju vrlo dobro: nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava. Ovo se odnosi i na Tursku. Mislite li da je ovo varvarstvo ograničeno na Gazu?’ upitao je Erdogan.

saff.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here