On je svjestan da je to prijetnja praznom puškom, jer je sigurno da velike sile to ne bi dozvolile – kaže Popov

Da će Rezolucija o genocidu u Srebrenici uznemiriti duhove u regionu bilo je jasno i uoči njenog usvajanja. Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik oštro su reagovali i najavili prijedlog za “mirno razilaženje”. To, ipak, ne može ići tako jednostavno, i o tome se već oglasila i Ambasada SAD u Sarajevu.

Iz Beograda poruka – Srbija pruža podršku srpskom narodu u Bosni i Hercegovini, prati situaciju, ali svakako, kaže predsjednica Skupštine Ana Brnabić, treba sačekati.

– Mi ćemo biti uz naš narod u BiH. Hajde da vidimo, da pustimo u narednih par dana šta će se dešavati i kako će se dalje ko pozicionirati. Ono što sada mogu da kažem da je ovo veliki faul zapadnih sila, pokazali su da i međunarodni ugovor ništa ne znači – kazala je Brnabić.

“Bosna i Hercegovina dovedena je u najveću političku krizu iz koje neće izaći”. Na ovakav način, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je na usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Podsjetio je da Predsjedništvo BiH nije razmatralo pitanje, niti donijelo odluku o rezoluciji, čime je prekršen Dejtonski sporazum.

Sljedeći politički potez Vlade RS biće, kaže on, prijedlog o mirnom razdruživanju.

– Poslije ovoga dobićete naš sporazum o mirnom razdruživanju koji će se morati sprovesti, to je jedina stvar koju ćemo mi gurati. Niko neće ovo destabilizovati i ne treba niko nikoga da napadne. Nemogućnost političkog razgovora u BIH najbolje se vidi na ovoj priči o rezoluciji – izjavio Dodik.

Iako je uzburkala region, analitičari ocenjuju da sama rezolucija ne bi trebalo da ostavi bilo kakav negativan trag u odnosima, ali da to mogu učiniti zvaničnici svojim ponašanjem. Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju, kažu nije ništa novo, već samo nastavak nadigravanja bosansko-hercegovačkih političara koje stvaraju lošu atmosferu.

– Ovo je, nisam brojao, ali bar jedno 30. put da je on najavio izlazak Republike Srpske iz sastava BiH. On je svjestan da je to prijetnja praznom puškom, jer je sigurno da velike sile to ne bi dozvolile, jer je to rušenje Dejtonskog sporazuma. Tim prije što postoji Savet za implementaciju mira, sastavljen od 15 ključnih zemalja svijeta, postoji Visoki predstavnik, postoje snage Eufora na terenu, tako da je ta priča o razdruživanju i izlasku Republike Srpske iz BiH, ja mislim, nemoguća priča – kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Da je tako, jasno je do znanja stavila i ambasada SAD u Sarajevu.

– Teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH je ključni interes, koji će Amerika braniti i štiti, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku. Republika Srpska (RS) može postojati samo unutar BiH. Secesija ili razdruživanje RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS – saopštila je američka ambasada, piše Blic.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here