Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sjednici da “usvajanjem ove rezolucije pokušano da se stavi žig na njihovo čelo, međutim da se u tome nije uspjelo”.

“Hvala vam prijatelji, ponosna Srbija i Srpska” – piše na kuli Beograd.

Generalna skupština UN u New Yorku usvojila je rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa “za”. Devetnaest država je bilo protiv, a uzdržano 68.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sjednici da “usvajanjem ove rezolucije pokušano da se stavi žig na njihovo čelo, međutim da se u tome nije uspjelo”.

Protiv rezolucije glasale su Rusija, Mađarska, Belorusija, Kina, Komorska ostrva, Antigva, Sirija, Kuba, Kongo, Demokratska Narodna Republika Koreja, Dominikanska republika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe i Srbija.

Uzdržani su bili: Alžir, Angola, Argentina, Јermenija, Bahami, Bahrein, Barbados, Benin, Butan, Bocvana, Brazil, Burundi, Kambodža, Kamerun, Kongo, Obala Slonovače, Kipar, Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Etiopija, Gabon, Gruzija, Gana, Grčka, Gvatemala, Gvineja, Haiti, Honduras, Indija i Јamajka.

Među uzdržanim su bili još i Kazahstan, Kenija, Kiribati, Laos, Liban, Lesoto, Madagaskar, Maldivi, Meksiko, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nepal, Nigerija, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Peru, Filipini, Sent Kits, Sent Lucija, Sent Vincent Samoa, Sejšeli, Slovačka, Solomonska ostrva, Јužni Sudan, Šri Lanka, Sudan, Surinam, Tadžikistan, Tajland, Togo, Trinidad Tobago, Tuvalu, Uganda, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam.

Vučić i mediji pod kontrolom predsjednika Srbije, uporno pokušavaju obmanuti javnost trpajući u isti koš zemlje koje su glasale protiv Rezolucije sa zemljama koje su bile uzdržane. Naime, Vučić je prešutio i činjenicu da su zemlje koje su bile suzdržane ili pak velika većina njih, također priznale da se u Srebrenici dogodio genocid, za razliku od 18 zemalja koje su stale uz Srbiju.

zasrebrenicu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here