Doktor Saurabh Sethi iz Kalifornije upozorio je da plastične flaše sadrže visoko toksičnu nanoplastiku koja ostaje u tijelu i povezana je sa teškim bolestima i sterilitetom.

On je ukazao na istraživanje koje je pokazalo da prosječna flaša vode koja se prodaje u SAD-u sadrži 240.000 ovih čestica.

U snimku koji je postavio na TikTok, gastroenterolog je rekao da prestanemo da koristimo plastične flaše za vodu. „Ove čestice mogu da prodru u ljudske ćelije i uđu u krvotok i glavne organe“.

Dr. Sethi je rekao da je pijenje iz plastične flaše tokom vrućih dana najštetnije, prenosi Danas.

„Vrelina će prouzrokovati da se još više mikroplastike ispusti u vašu flašu za vodu“, rekao je ljekar.

Mnogi korisnici TikToka su istakli da voda iz slavine također sadrži štetne toksine povezane sa zdravstvenim problemima.

Kada su u pitanju flaše za vodu, smatra se da mali komadi plastike završavaju u proizvodima kao nusproizvod tokom procesa proizvodnje.

„U pogledu nivoa mikroplastike, voda iz slavine je dobra opcija za piće. Druge studije su otkrile da su nivoi mikroplastike mnogo niži od flaširane vode“, rekao je profesor Beizhan Yan, hemičar sa Univerziteta Kolumbija.

Studija objavljena 2023. koristila je biološke modele i biomarkere za određivanje toksičnih efekata nanočestica kada se konzumiraju. Britanski istraživači su otkrili da molekuli mogu da izazovu ćelijsku smrt, da proizvedu oksidativni stres, oštetite DNK i pokrenu inflamatorne reakcije – procese povezane sa formiranjem tumora.

Druge studije su otkrile da izlaganje finim česticama može izazvati velike urođene mane koje oštećuju srce. Međutim, efekti na ljude su zasnovani na laboratorijskim studijama i testovima na životinjama bez direktnih dokaza.

Iz Uprave za hranu i lijekove (FDA) rekli su za Daily Mail da je prerano za paniku zbog flaširane vode. Portparol je rekao da agencija nije upoznata sa bilo kakvim naučnim dokazima koji bi podržali zabrinutost potrošača o potencijalnom nivou mikroplastične ili nanoplastične kontaminacije u hrani, uključujući flaširanu vodu.

slobodna-bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here