Zdravstveno stanje ratnog zločinca Ratka Mladića veoma je ozbiljno i on i dalje leži nepokretan u krevetu u haškom pritvoru, rekao je Darko Mladić, sin nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora.

– Samo može da leži, stanje je veoma ozbiljno. Nema ništa novo da ima neko poboljšanje, navodno su mu se bubrezi dovoljno oporavili da nema potrebe za dijalizom, ali to imamo samo usmeno rečeno – rekao je Darko Mladić za Srnu.
On je napomenuo da je odbijen zahtjev da Mladić bude prebačen na dalje liječenje u Srbiju, ali i istakao da će biti opet upućen zahtjev za slanje jednog ljekara kako bi provjerio stanja bubrega.
Darko Mladić je naveo da nema informacija o nekoj novoj terapiji, te dodao da bi vjerovatno za dvije sedmice Mladiću u posjetu u Hagu trebalo da ode supruga Bosa.

slobodna-bosna

 

 

 

 

Prije šest dana Mehanizam u Hagu odbio je zahtjev da general Mladić, kome su bili otkazali bubrezi, bude prebačen na dalje liječenje u Srbiju, pošto haški ljekari smatraju da “mu se stanje popravlja i da mogu dobro da ga oporave da bi se vratio u ćeliju”.

Nakon problema sa srcem Mladiću su haški ljekari dali jaču terapiju.

Podsjećamo, Ratko Mladić je u junu prošle godine pravosnažno osuđen za ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora. Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Haški tribunal je Mladića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premještanje stanovništva, terorisanje i napade na civile.

Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, Mladićeva porodica i branioci su više puta tražili da mu se omogući liječenje na slobodi, ali Haški tribunal, a potom ni Mehanizam, te zahtjeve do danas nisu usvojili.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here