Kardiovaskularne bolesti uzrok su četiri smrtna slučaja od 10 u Europi, što znači da od tih bolesti svaki dan na europskom kontinentu umre 10.000 ljudi, a na godišnjoj razini četiri miliona, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), savjetujući Europljanima da manje konzumiraju sol.

Provedba politika u cilju smanjenja unosa soli za 25 posto mogla bi do 2030. spasiti oko 900.000 života izgubljenih od kardiovaskularnih bolesti, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu.

Na Starom kontinentu jedna odrasla osoba od tri između 30 i 79 godina pati od povišenog krvnog tlaka koji je često posljedica pretjerane konzumacije soli.

Čak 51 od 53 europske zemlje dnevno prosječno konzumiraju količinu soli iznad najviše preporučene razine WHO-a od pet grama ili jedne čajne kašikice, uglavnom zbog konzumacije prerađene hrane ili pretjeranog posezanja za grickalicama.

WHO upozorava da pretjerana konzumacija soli povećava arterijski tlak, koji je jedan od glavnih faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti koje mogu izazvati srčani i moždani udar.

Europa ima najveću prevalenciju povišenog krvnog tlaka u svijetu, a muškarci imaju dva puta veći rizik od žena da umru od kardiovaskularnih bolesti.

Također, vjerovatnost da se od takvog tipa bolesti umre mlad, između 30 i 69 godina, pet puta je veća u istočnoj Europi i centralnog Aziji nego u zapadnoj Europi.

slobodna-bosna.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here