Predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, iznio je neočekivanu inicijativu tijekom svog nedavnog gostovanja na TV Prva. Govoreći o potencijalnoj promjeni naziva Srebrenice, Dodik je otvoreno istaknuo da bi RS donijela zakon koji bi to formalizirao, ako bi Skupština općine Srebrenica podržala takav potez.

Dodik je objasnio da je ova ideja potekla od želje lokalnog stanovništva da se riješe negativnih konotacija koje su povezane s imenom Srebrenica, posebno u kontekstu presuda međunarodnih sudova koje su označile događaje u Srebrenici kao genocid.

“Vjerujem da ljudi imaju pravo na svoje mišljenje. Ako lokalna skupština donese odluku o promjeni imena, RS će podržati tu odluku zakonom. To će biti važeće bez obzira na to što se nekim Bošnjacima možda neće svidjeti”, rekao je Dodik.

Osim toga, Dodik se prisjetio ranijeg slučaja kada su prefiksi “bosanski” u nazivima mjesta bili ukinuti, ističući da je to izazvalo mnogo polemike.

“Postojala je prava ludnica kada je odlučeno da se uklone prefiksi ‘bosanski’ iz naziva mjesta. Stalno se zloupotrebljava taj prefiks”, dodao je Dodik, sugerirajući da političke konotacije iza ovih termina imaju svoj utjecaj na percepciju javnosti.

 

radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here