Čemu zakon ako se bez posljedica može kršiti? Primjer za to daje aktuelni predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavama u kojima negira genocid počinjen u Srebrenici, što je zabranjeno od jula 2021. godine.

Ako bi se primjenjivao zakon koji je tada nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, onaj ko sebi dozvoli negiranje zločina koji je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu označen kao genocid, može biti kažnjen zatvorom u trajanju od tri mjeseca do tri godine.

U slučaju Dodika, stvar postaje zanimljivija ako se posmatraju njegove izjave u posljednjih 15 godina, u kojima je prošao put od priznavanja genocida, pa do potpune negacije.

-Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu. I to je nesporna pravna činjenica – rekao je Milorad Dodik u televizijskom intervju 2008. godine.

Petnaest godina kasnije, 21. februara 2023., Dodik u Banjoj Luci novinarima kaže:

-Tamo (u Srebrenici) se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici Srpskoj”.

Dodik je i ranije negirao genocid u Srebrenici, tvrdeći da je tamo bio zločin.

-Politička kvalifikacija genocida ne može se upotrijebiti za ono što se tamo desilo.

Učinio je to i danas. Ponovo je negiorao genocid počinjen u Srebrenici!

Kazao je danas da je Srebrenica “podvala”. Nakon toga je sramno rekao da se zločin desio od 11. do 18. jula, a onda “su u to utrpali sve što su mogli i one koji su ranije poginuli, i one koji su poginuli u Zenici, a stavili su i žive ljude”.

– To govori da je bila podvala, od početka smišljena jer je trebalo Americi, nekim drugima da pravdaju svoje bombradovanje, svoje rano priznanje BiH – rekao je Dodik.

(A.S.) hayat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here