Da ne povjeruješ da se radi o muslimanima! Pročitajte zbog čega je egipatska policija uhapsila više od stotinu studenata

Organizacija za ljudska prava saopštila je da su egipatske vlasti nedavno uhapsile više od 100 ljudi, većinom studenata, zbog solidarnosti sa Gazom.

Reuters navodi da je Egipatska inicijativa za ljudska prava istaknula da je Sisijeva vlast uhapsila nekoliko studenata koji su pokušavali promovirati kampanje bojkota i solidarnosti s Palestincima, što jasno ukazuje na strah diktatora Sisija od reakcije egipatskog naroda.

Analitičari ocjenjuju da egipatske vlasti strahuju od mogućih protesta protiv izraelske okupacije koji bi mogli potaknuti unutarnju političku opoziciju, koja je suzbijana u dugotrajnoj i brutalnoj kampanji koja traje više od jednog desetljeća.

Egipatska inicijativa za ljudska prava iznosi da su vlasti uhapsile oko 125 osoba, od kojih je 95 još uvijek zadržano u pritvoru, pod optužbama koje uključuju pridruživanje zabranjenim grupama ili širenje lažnih vijesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here