Procedura za promjenu naziva Opštine Srebrenica prema izjavama Dodika i Grujičića

Nakon što su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić najavili mogućnost promjene naziva Srebrenice, istražili smo korake potrebne za sprovođenje ove ideje.

Statut Opštine Srebrenica i pokretanje inicijative

Prema Statutu Opštine Srebrenica, član 34. definiše nadležnosti Skupštine opštine, uključujući pokretanje inicijative za promjenu naziva opštine i naseljenih mjesta. Prvi korak bi bio sazivanje sjednice Skupštine opštine.

Sazivanje sjednice Skupštine

Redovnu sjednicu saziva predsjednik Skupštine prema članu 96. Poslovnika o radu Skupštine, bilo na sopstvenu inicijativu, na zahtjev načelnika opštine ili jedne trećine odbornika, u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva. Ako predsjednik Skupštine, Salko Tursunović, ne sazove sjednicu, to će učiniti potpredsjednik Miloš Milovanović.

Tematske sjednice se, prema članu 95. Poslovnika, sazivaju za razmatranje pitanja od posebnog interesa na zahtjev kluba odbornika, načelnika opštine, grupe građana, udruženja građana ili mjesnih zajednica.

Određivanje dnevnog reda sjednice

Član 98. Poslovnika predviđa da Kolegij Skupštine priprema prijedlog dnevnog reda redovne sjednice. Kolegij broji 19 članova, od kojih 13 imaju pravo glasa, a odluke se donose većinom glasova. Svaki odbornik, predsjednik radnog tijela Skupštine, klub odbornika, načelnik opštine i ovlašteni predstavnik opštinskih organa izvršne vlasti imaju pravo podnijeti zahtjev za uvrštavanje određenog pitanja na dnevni red.

Predsjedavanje i potpisivanje akata

Član 101. Poslovnika navodi da predsjednik Skupštine, Salko Tursunović, može biti odsutan sa sjednice ako je spriječen, u kojem slučaju sjednicom predsjedava potpredsjednik Miloš Milovanović. Predsjednik Skupštine je obavezan potpisati akt koji je usvojen većinom glasova u Skupštini, prema članu 30. Poslovnika.

Proces odobravanja inicijative

Ako inicijativa o promjeni naziva opštine dođe na dnevni red, bila to redovna ili tematska sjednica, potrebna je većina glasova od ukupno 21 odbornika u Skupštini Opštine Srebrenica, gdje sjedi 15 Srba i šest Bošnjaka. Nakon usvajanja inicijative, ona mora biti potpisana od strane predsjedavajućeg ili njegovog zamjenika, a zatim ide na razmatranje u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Ustavna pitanja

U slučaju odobrenja inicijative, Bošnjaci imaju pravo pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa i uputiti ga Ustavnom sudu Republike Srpske. Ako bi došlo do apelacije, o ustavnosti bi odlučivao i Ustavni sud BiH. Također, visoki predstavnik Christian Schmidt mogao bi se uključiti u ovaj proces ako dođe do ozbiljnih koraka ka sprovođenju ideje.

Istorijski kontekst

Promjene naziva gradova nisu nova praksa za rukovodstvo manjeg bh. entiteta. Tokom rata, Foča je preimenovana u Srbinje, što je Ustavni sud BiH 2004. godine proglasio neustavnim, vraćajući naziv Foča. Slično, imena poput Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanska Gradiška i drugi su izgubili prefiks “bosanski” nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iako Grujičić tvrdi da je ideja o promjeni imena Srebrenice opravdana zbog investitora i projekata, moguće je da se iza ovoga kriju drugi motivi, posebno s obzirom na predstojeće lokalne izbore i njegovu poziciju unutar SNSD-a. Bez obzira na motive, promjena imena ne može izbrisati činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima.

klix

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here