Enes Pandžić, iskusni voćar iz mjesta Kamberi blizu Gradačca, posjeduje plantažu višnje na površini od 12 dunuma. Njegov voćnjak, osnovan 2000. godine, sada ima približno 1.800 stabala višnje.

Pandžić, sa svojim bogatim iskustvom u voćarstvu, svake godine uspijeva prodati oko šest tona višnje. “Ovaj posao je izazovan za one koji nemaju dovoljno znanja, ali ja posjedujem sve što je potrebno za uspješan uzgoj višnje. Svaki dan je ispunjen poslom za one koji žele raditi. Imam stalne kupce koji dolaze iz Žepča, Banovića i drugih mjesta. Veoma sam zadovoljan prodajom i već neko vrijeme nisam mijenjao cijenu. Isto će biti i ove godine,” rekao je Pandžić za Fenu.

Ističe kako najviše troškova ima tokom berbe i naglašava problem nedostatka radne snage. “Ipak, uspijevam pronaći berače, a berba traje oko deset dana. Svoje proizvode od višnje plasiram na domaćem tržištu. Na godišnjem nivou prodam oko šest tona višnje,” dodaje Pandžić.

Pandžić također naglašava kako vremenski uvjeti značajno utiču na prinose voća. “U današnje vrijeme teško je predvidjeti vremenske uvjete. Ovo je izazovno razdoblje za sve poljoprivredne proizvođače. Oni koji imaju sisteme za navodnjavanje su u boljoj poziciji. Nadam se da nepovoljni vremenski uvjeti neće značajno štetiti prinosima poljoprivrednih kultura na našem području,” ističe Pandžić.

Na području Gradačca mnogo je domaćinstava koja se bave poljoprivredom i uzgojem raznih poljoprivrednih kultura. Lokalno stanovništvo se uglavnom bavi voćarstvom i stočarstvom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here