Da bismo uistinu shvatili koliko je deset godina života značajno, trebali bismo se obratiti paru koji se nedavno razveo. Oni će najbolje znati koliko se toga može promijeniti i koliko se toga može izgubiti u tako dugom vremenskom razdoblju.

Da bismo razumjeli koliko su četiri godine vrijedne, trebamo pitati nekoga tko je upravo diplomirao. Tih nekoliko godina intenzivnog studiranja, učenja i rada konačno se isplati na dan kada prime svoju diplomu, simbol truda i postignuća.

Da bi uvidjeli koliku vrijednost ima jedna godina, trebamo razgovarati sa studentom koji nije uspio položiti završni ispit. Jedna godina za njega znači dodatni trud, čekanje i nadanje, dok se priprema za novu priliku da uspije.

Vrijednost jednog mjeseca najbolje će nam objasniti majka koja je rodila prijevremeno. Njezina zabrinutost i borba za zdravlje njezinog novorođenčeta tijekom tih dodatnih mjesec dana su neprocjenjive.

Da bismo shvatili koliko jedan sat može značiti, trebamo pitati zaljubljenog koji nestrpljivo iščekuje sastanak sa svojom voljenom. Za njega, svaki sat bez njezine prisutnosti čini se kao vječnost.

Da bismo uvidjeli koliko je važna jedna minuta, trebamo se obratiti osobi koja je propustila avion ili voz. Ta jedna minuta može značiti razliku između dolaska na odredište na vrijeme ili dugog čekanja za sljedeću priliku.

Vrijednost jedne sekunde može nam najbolje objasniti osoba koja je preživjela nesreću. Ta sekunda može biti razlika između života i smrti, a njezina važnost postaje jasna tek kad proživimo takve kritične trenutke.

Iskrenost i vrijednost pravog prijatelja najviše ćemo cijeniti kad ga izgubimo. Tek tada shvatimo koliko su nam njihova podrška, ljubav i prijateljstvo značili.

Da bismo istinski razumjeli vrijednost života, trebamo pitati nekoga tko je na samrti. Njihova percepcija svakog trenutka koji im je preostao bit će duboko i snažno iskustvo koje će nam pokazati koliko je svaki trenutak dragocjen.

Vrijeme nikoga ne čeka. Svaka sekunda koja prođe je neponovljiva i neprocjenjiva. Svaki trenutak koji imamo je blago koje trebamo iskoristiti na najbolji mogući način, u dobrim djelima i pokornosti Allahu. Vrijeme koje imamo sada treba biti iskorišteno mudro, jer nikada ne znamo koliko nam je još preostalo. Iskoristimo ga za stvaranje pozitivnih promjena u našem životu i životima drugih, za jačanje naše vjere i za činjenje dobra. Svaki trenutak je prilika koja se nikada neće ponoviti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here